Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kontroly podmíněnosti

19/01/16
smf

Informace MZe.

Kontroly podmíněnosti
Ministerstvo zemědělství chystá žalobu na neplatnost finanční opravy za nastavení podmínek kontrol podmíněnosti (Cross Compliance) přímých plateb. Podle Evropské komise v letech 2010 až 2013 MZe nedostatečně kontrolovalo dodržování některých pravidel pro poskytování dotací v oblasti životního prostředí, zdraví a dobrých životních podmínek zvířat.
Proto Komise požaduje vrácení přibližně 810 milionů korun (více než 29 milionů eur), které už byly vyplaceny zemědělcům. Ministerstvo zemědělství s tímto stanoviskem nesouhlasí.
Audit Evropské komise například namítá, že inspektoři České plemenářské inspekce nekontrolovali, zda mají zemědělci aktualizovaný stájový registr prasat, skotu, ovcí a koz, případně, zda zemědělci včas hlásili přesuny zvířat. Podle Ministerstva zemědělství však byl způsob hospodaření v řadě připomínkovaných bodů v souladu s evropskými předpisy. MZe obhájilo svůj postup v některých bodech, které Komise původně také považovala za sporné. Například, že se v České republice nedostatečně chrání pastviny, přičemž se podařilo prokázat, že plochy pastvin naopak rostly.
Sankce nebude mít v žádném případě dopad na zemědělce, nebudou muset vracet již vyplacené dotace a do budoucna nezpůsobí nižší sazby vyplácených podpor.
Přímé platby jsou jednou z nejdůležitějších dotací v zemědělství. Celková výše pro Českou republiku dosáhla v roce 2013 přibližně 23 miliard korun. Sankce za chyby v systému kontrol podmíněnosti padají napříč Evropou. Například jen v roce 2015 projednávala Evropská komise podobné případy Itálie (navrhovaná sankce 45 milionů eur) nebo Francie (navrhovaná sankce 129 milionů eur).
Co je Cross Compliance – kontrola podmíněnosti
Politika podmíněnosti je vazba mezi většinou plateb v rámci Společné zemědělské politiky (SZP) a dodržováním určitých pravidel z oblasti životního prostředí, zdraví a dobrých životních podmínek zvířat. Pokud zemědělec tyto požadavky a normy nedodržuje, mohou být jeho platby v rámci SZP sníženy nebo v krajních případech i zrušeny. Dále na něj mohou být uvaleny sankce podle příslušných směrnic a nařízení. Zdroj: Mze