Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Monitoring mrazuvzdornosti a přezimování ozimých obilnin k 10. březnu 2019

21/03/19

Informace VÚRV

V návaznosti na aktualitu z 22.01.2019 na webu VÚRV, v.v.i. „Monitoring mrazuvzdornosti a přezimování ozimých obilnin k 20. lednu 2019“ a článek „Přezimování ozimů a vliv sněhové pokrývky“ v Zemědělském týdeníku 8/2019 z 21.02.2019 doplňujeme informace k přezimování ozimů v ČR.

Počasí a aktuální mrazuvzdornost v lednu a únoru 2019
V druhé dekádě ledna postupný pokles teplot vzduchu vedl k otužení porostů ozimých obilnin. Začátkem třetí lednové dekády přízemní teploty vzduchu klesaly pod -10 °C na celém území ČR. V zemědělských oblastech bez sněhové pokrývky (Středočeský, Ústecký, Pardubický, částečně Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj) došlo k promrznutí půdy do hloubky 10 cm s průměrnou teplotou půdy v hloubce odnožovacích uzlů (do 5 cm) kolem -2 °C. V tu dobu (25. a 31.01.) jsme pomocí laboratorního mrazového testu naměřili poměrně vysokou odolnost jednotlivých odrůd obilnin odebraných z venkovního prostředí. Zjištěné hodnoty letální teploty LT50 se u odrůd pšenice s vysokou mrazuvzdorností, např. Bohemia, Julie pohybovaly kolem -18 °C, u odrůd se střední odolností jako např. Butterfly, Pankratz kolem -16,5 °C a u odrůd s nízkou odolností kolem -14 °C. U ozimých ječmenů se LT50 pohybovala od -15 °C do -13,5 °C. I přes krátkou periodu se sněžením na celém území ČR na přelomu ledna a února, pak porosty ozimů během oteplení v únoru postupně ztrácely vysokou mrazuvzdornost.

Sníh a vyležení obilnin
V oblastech s vyšší nadmořskou výškou (např. na Karlovarsku a na Českomoravské vrchovině) se souvislá vrstva sněhu nad 10 cm udržovala od počátku ledna až do druhé poloviny února. Tam kde sníh napadl na nezamrzlou půdu, vznikaly podmínky k vyležení ozimů, spojenou s napadením rostlin plísní sněžnou. V závislosti na době působení sněhu se po jeho roztátí v druhé polovině února vyskytlo v oblastech Českomoravské vrchoviny napadení některých porostů žita a triticale plísní sněžnou (viz obrázek). U pšenic a ječmenů, které obecně jsou k tomuto napadení odolnější, záleží, jak rychle sníh odtaje, případně jestli se obnoví sněhová pokrývka. Pokud dojde k rychlému oteplení, obnoví se jarní regenerace rostlin.

Vývoj rostlin
V současnosti, na počátku března, převládají porosty ozimů v růstové fázi plného odnožování a velmi často po regeneračním jarním hnojení. Podle naší analýzy přecházejí rostliny pšenice do fáze generativní, kdy se začínají na vzrostném vrcholu hlavního stébla diferencovat základy klasu (tzv. dvojité hrbolky). Ozimé ječmeny už tuto fázi dosáhly během oteplení v únoru. V takové vývojové fázi se snižuje schopnost opětovného otužení rostlin v případě návratu teplot pod bod mrazu.

Dr. Ilja T. Prášil a Ing. Jana Musilová
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně