Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

SZIF začíná vydávat rozhodnutí na bílkovinné plodiny, konzumní brambory a chmel

13/02/19

Informace SZIF

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začal vydávat rozhodnutí na tři dotace v rámci Dobrovolných podpor vázaných na produkci. Jedná se o bílkovinné plodiny, konzumní brambory a chmel. Na první z nich je připravena částka 443 milionů korun, na konzumní brambory 48 milionů a mezi žadatele na chmel bude rozděleno 81 milionů.   Dobrovolná podpora vázaná na produkci (VCS) je zaměřena na citlivé sektory, které čelí určitým obtížím, ale zároveň jsou velmi důležité z hospodářských, sociálních nebo jiných důvodů. Spadá sem také produkce bílkovinných plodin, konzumních brambor a chmele. Výše dotace, která podpoří pěstitele „citlivých“ komodit, se odvíjí od rozlohy způsobilé plochy, přičemž minimální rozloha je 1 hektar.
 
Na bílkovinné plodiny je určeno 443,2 milionu korun, prostřednictvím Jednotné žádosti 2018 si o podporu zažádalo 5 752 žadatelů, což je ve srovnání s loňským rokem o dva tisíce více. Sazba je 2 218,12 Kč na hektar. Na produkci konzumních brambor půjde 47,6 milionu, na tuto dotaci obdržel SZIF 633 žádostí. Sazba na konzumní brambory je 4 752,25 Kč na hektar. Žádost na chmel si podalo 118 zemědělců, mezi které bude rozděleno 81 milionů korun. Sazba pro letošní rok je 15 572,51 Kč na hektar.
 
Pro výplatu těchto podpor je nezbytné, aby rozhodnutí nabylo právní moci. Doporučujeme žadatelům, aby pro urychlení výplat využili možnosti vzdání se práva na odvolání. Díky tomuto kroku platbu uspíší. Upozorňujeme žadatele, že vzdání se odvolání je nutné podat až po obdržení rozhodnutí. Formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“ je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST, v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost.
 
Tento formulář lze podat jedním z následujících způsobů:
 
1. prostřednictvím Portálu farmáře 2. přes datovou schránku 3. osobně na místně příslušném regionálním pracovišti SZIF  4. poštou  5. e-mailem, ale pouze s uznávaným elektronickým podpisem. 
 
V případě dotazů se žadatelé mohou obrátit na infolinku SZIF prostřednictvím telefonního čísla 222 871 871 nebo e-mailu info@szif.cz.