Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací na zmírnění škod způsobených suchem na zemědělských plodinách v roce 2017

12/05/18
smf

Informace MZe.

Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací na zmírnění škod způsobených suchem na zemědělských plodinách v roce 2017
V termínu od 18. 6. 2018 do 29. 6. 2018 včetně bude realizován příjem žádostí na oba podprogramy:
Podprogram S. 1.1. – tržní plodiny: Pšenice ozimá, pšenice jarní, ječmen ozimý, ječmen jarní, kukuřice na zrno, oves, žito, triticale, řepka, slunečnice, mák, cukrovka, brambory.
Podprogram S. 1.2. – krmné plodiny: Kukuřice (kromě kukuřice na zrno) a trvalé travní porosty (TTP) ve vazbě na chov hospodářských zvířat. Vazba na chov hospodářských zvířat zohledňuje negativní dopady sucha na krmivovou základnu pro živočišnou výrobu, kdy výplata kompenzace je podmíněna minimálním intenzitou chovu na hektar. V této souvislosti MZe podmínilo vyplacení kompenzace pro TTP a pro kukuřici (kromě kukuřice na zrno) minimální intenzitou chovu hospodářských zvířat na hektar plochy, na kterou bude kompenzace poskytnuta.
Pro stanovení sazeb na kompenzaci pěstitelů za škody způsobené suchem je vymezeno dvousazbové odškodnění:
  1. při poškození plodin v rozsahu větším než 30 %, max. však 50 % – sazba ve výši 10 % normativních nákladů,
  2. při poškození v rozsahu větším než 50 % – sazba ve výši 20 % normativních nákladů.
Všem potencionálním žadatelům o dotaci doporučujeme, aby se s uvedenými Zásadami důkladně seznámili a začali co možná nejdříve shromažďovat potřebné materiály, které bude nutné doložit k žádosti a začali podávat žádosti na příslušná pracoviště OPŽL SZIF nejlépe od začátku příjmu žádostí (18. 6. 2018).
Při nerespektování této výzvy nelze zaručit plynulý příjem žádostí před koncem stanovené lhůty (29. 6. 2018 včetně) vlivem očekávaného velkého množství podávaných žádostí!!!
Upozorňujeme žadatele, že konečná výše dotace a sazby dotace budou po kontrole všech podaných žádostí upraveny tak, aby objem finančních prostředků k proplacení zohledňoval celkový objem vyčleněných finančních prostředků.
Odkaz na stránky ZDE

Soubory ke stažení