Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Protierozní vyhláška zatím nebude

26/05/18

Informace.

Protierozní vyhláška se opět odkládá
Protierozní vyhláška, která měla původně vstoupit v platnost v polovině letoška, bude nejdříve platit od příštího roku. Musí se ještě vyřešit, kdo bude kontrolovat její dodržování a definovat termín přívalový déšť. Pokud se to nedořeší, není možné, aby zemědělci zodpovídali za to, že v určité oblasti spadne třeba 60 mililitrů srážek za půl hodiny a hned budou postihováni. Uvedl to na valné hromadě Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů ministr zemědělství v demisi Jiří Milek.
Podle ministra Milka letos se zemědělci budou řídit podle standardu Dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy (DZES 5), přičemž se rozšíří plocha, na kterou se bude vztahovat. „Vyhláška nesmí být přísnější než DZES,“ prohlásil ministr.
Ministerstvo zemědělství požaduje, aby dodržování proti­erozní vyhlášky kontroloval Státní zemědělský intervenční fond. Původně se předpokládalo, že tím budou pověřené obce s rozšířenou působností. O proti­erozní vyhlášce nedávno jednal Jiří Milek s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a vzhledem k negativnímu vnímání původního návrhu ze strany nevládních organizací se oba představitelé resortu dohodli, že vyhláška bude nově pojata a cílena na jednotlivé erozní události. Zástupce náměstka ministra sekce zemědělských komodit, zahraničních vztahů a ekologického zemědělství Petr Jílek již dříve uvedl, že protierozní kalkulačka by neměla být součástí vyhlášky jako klíčový nástroj, ale měla by zůstat v rovině metodické pomůcky. Zdroj: Zemědělec, Naše voda