Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Podpora pro chovatele drůbeže

13/12/16

Informace MZe.

Na zlepšení životních podmínek drůbeže dostanou čeští chovatelé více než 1,5 miliardy korun
 Čeští drůbežáři budou moci v následujících čtyřech letech čerpat podporu na zlepšení životních podmínek drůbeže v celkové výši přes 1,5 miliardy korun. Po téměř ročním intenzivním vyjednávání národní podporu schválila Evropská komise.
„Díky finanční podpoře budou mít naši drůbežáři možnost výrazně zkvalitnit chovy a zlepšit podmínky, ve kterých zvířata žijí. Navíc díky investicím se jejich provoz stane efektivnější, což je nesmírně důležité s ohledem na konkurenci v ostatních evropských zemích,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka s tím, že v příštím roce se předpokládá uvolnění 300 milionů korun.
Režim podpory tvoří čtyři podopatření – Zlepšení stájového mikroklimatu drůbeže, Zlepšení životního prostředí drůbeže, Zajištění šetrnějšího zacházení se zvířaty a Zlepšení podmínek ustájení drůbeže v halách.
Sazby pro jednotlivá podopatření mají žadatelům pokrýt dodatečné náklady, které jim vzniknou z přijetí opatření na zlepšení životních podmínek drůbeže, které jdou nad rámec zákonných norem. Žadatelé budou závazky vždy přijímat na jeden rok s možností prodloužení.
O schválení podpory na zlepšení životních podmínek drůbeže usilovalo Ministerstvo zemědělství téměř rok. Po intenzivních jednáních Evropská komise nakonec potvrdila slučitelnost podpory s vnitřním trhem EU. Podmínky podpory budou stanoveny ze strany MZe v rámci dotačního programu dle Zásad, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2017.   
Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství