Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ministr zemědělství v Pardubickém kraji

29/09/14
smf

Informace z Pardubického kraje.

V Pardubickém kraji dostal ministr zemědělství ruchadlo
Model ruchadla obdivují Roman Línek, Jiří Junek, Marian Jurečka a Václav Kroutil

(25.9.2014)

Pardubický kraj  – Už před šestou hodinou ranní musel vyjet z Prahy ministr zemědělství Marian Jurečka na svou dnešní návštěvu Pardubického kraje. Chtěl totiž stihnout setkání se zemědělci v Nekoři, návštěvu zemědělské průmyslovky v Lanškrouně, prohlídku rybí farmy v Rokytně a tiskovou konferenci. Po ní si ještě prošel trať Velké Pardubické, která se za 14 dní pojede pod jeho záštitou, a na podvečer naplánoval veřejnou besedu v Dolní Dobrouči. Za Pardubický kraj ho na jeho zastaveních doprovázeli 1. náměstek hejtmana Roman Línek a radní Václav Kroutil.
     „Hlavními tématy dnešního návštěvy byly dotace na strategické, takzvané citlivé zemědělské komodity, situace s ruským embargem na dovoz potravin, zemědělské školství, evropské projekty a hovořili jsme také o podpoře projektů v Národním hřebčíně v Kladrubech a společném  úsilí o zapsání krajiny hřebčína do seznamu kulturního dědictví UNESCO,“ shrnul průběh pracovního programu ministra v našem kraji Roman Línek.
    Zemědělci připravili pro ministra překvapení v podobě modelu ruchadla, které pro ně vyrobili kováři ze Střední průmyslové školy stavební v Rybitví. „Takové výrobky jsou nejlepší propagací technického školství a ruchadlo bratranců Veverkových z Rybitví patří k důležitým vynálezům pocházejícím z našeho kraje,“ připomenul radní Václav Kroutil. Marian Jurečka byl až do ledna letošního roku aktivním zemědělcem, proto i společné rozhovory byly velmi zasvěcené. „Bavili jsme se například o definici aktivního zemědělce. Chtěli bychom, aby se dotace vztahovaly nejen na plochu, ale především na  skutečnou produkci na dané ploše,“ podotkl předseda Agrární komory Pardubického kraje Leoš Říha.
    Na studentská léta ministr zavzpomínal v Lanškrouně, kde studentům popřál, aby je práce v zemědělství bavila a našli v ní svůj smysl života. Střední škola zemědělská a veterinární, která díky iniciativě svého vedení, evropským projektům i velké podpoře Pardubického kraje roste do špičkové vzdělávací instituce ve svém oboru, ho přivítala s kočárem taženým koňmi a prohlídkou moderního výukového kravína. „Kompetence krajské samosprávy nejsou v oblasti zemědělství nijak rozsáhlé, ale podpora kvalitní školy a jejích rozvojových projektů je jednou z nejlepších věcí, které můžeme jako kraj pro naše zemědělce udělat,“ konstatoval Roman Línek. Mezi absolventy této školy jsou nejen zemědělci, ale také třeba politici jako nejdéle sloužící ministr zemědělství Josef Lux nebo senátor Petr Šilar.
     „Naším úkolem je ve spolupráci s kraji a ministerstvem školství podporovat školní statky. Mladí lidé by měli vidět, že zemědělství se za posledních 15 let posunulo k moderním oborům, které používají inteligentní technologie, a měli by se s nimi seznámit už při studiu. O šikovného agronoma nebo zootechnika je pořád velký zájem,“ dodal ministr Marian Jurečka.
     V Rokytně nedaleko Pardubic se ministr zastavil na rybí farmě. Ta vznikla teprve před třemi lety v budovách zaniklého JZD a stala se průkopníkem v tomto způsobu chovu ryb u nás. Na svůj rozvoj získala i evropské dotace.
Ministerstvo zemědělství vlastní v našem kraji Národní hřebčín v Kladrubech. Třistamilionová investice podpořená z evropských fondů by měla být hotová do konce roku, ale do ideálního stavu tu bude stále daleko. „Na to bychom potřebovali tak 700 až 800 milionů korun,“ uvedl ministr s tím, že v dalších letech počítá jak s využitím evropských prostředků, tak s vlastními zdroji. Doplnil, že na využití obrovského turistického potenciálu kladrubského hřebčína se musí ministerstvo domluvit také s místními samosprávami.
     Marian Jurečka také zemědělce informoval o rozpočtu v této kapitole vlády na příští rok. „Velkým přínosem pro zemědělce nejen v našem kraji bude to, že ministerstvo zachránilo Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond a aktuálně navýšilo jeho rozpočet. Zároveň rozšiřuje jeho využití na celý agrární sektor, a to včetně investic do živočišné výroby nebo do malých rodinných podniků,“ přivítal radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
 
Návštěva školního kravína v Lanškrouně Ministra doprovodili také předseda regionální agrární komory Leoš Říha(vlevo) a ředitel školy David Hruška (vpravo). Ministr děkuje vozatajům v Lanškrouně Nová jazyková učebna školy Veterinárně-zemědělské centrum v Lanškrouně
Beseda v 3.B Účastníci besedy V Rokytně přivítal ministra radní Václav Kroutil S majitelem rybí farmy Martinem Junkem Staší část provozu rybí farmy
Z tiskové konference