Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nebezpečné látky v rámci standardu GAEC 12

26/05/14
smf

Informace MZe.

Nebezpečné látky v rámci standardu GAEC 12
Co jsou to nebezpečné látky?
Závadné látky jsou obecně všechny látky, které mohou ohrozit jakost nebo zdravotní nezávadnost povrchových nebo podzemních vod.
Definujeme dvě skupiny:
■zvlášť nebezpečné závadné látky
■nebezpečné závadné látky
V zemědělství se pak zachází pouze s nebezpečnými látkami, mezi které patří zejména:
■minerální oleje a ropné látky (nafta, benzin apod.);
■přípravky na ochranu rostlin;
■minerální dusíkatá a fosforečná hnojiva (jednosložková i vícesložková);
■organická, příp. organominerální hnojiva a jejich výluhy (např. digestát z bioplynových stanic, komposty a jejich výluhy apod.);
■statková hnojiva (hnůj, kejda, močůvka, hnojůvka, silážní šťávy apod.)
 
Jak se bude pohlížet při kontrole podniku z hlediska dodržování GAEC 12 na výběhy a zimoviště skotu s nezpevněným povrchem (nezastřešené), s velkou koncentrací zvířat – zasakování močůvky a hnojůvky do horninového podloží. Jak se tento stav bude posuzovat a jestli existuje nějaké vhodné doporučení, jak tento problém řešit?
U výběhů a zimovišť skotu s nezpevněným povrchem inspektoři ÚKZÚZ posuzují, zda nedochází k ohrožení či znečištění povrchových nebo podzemních vod a zda byla učiněna všechna přiměřená opatření, aby k tomuto ohrožení či úniku nedošlo (vyplývá z ustanovení § 39 odst. 1 vodního zákona). Přesný postup šetření nelze stanovit (záleží na více faktorech), inspektor posuzuje situaci přímo na místě. V tomto případě zejména přihlíží k charakteru a množství závadných látek, které ohrožují jakost vod, ke koncentraci dobytka, nastlání slámou, porušení travního porostu, sklonitosti pozemku, blízkosti povrchových vod, vodního zdroje či ochranného pásma vodního zdroje, propustnosti půd, zda již dochází k úniku mimo pastevní plochy, k následkům úniku atd.
Výběh a zimoviště by měly být pokud možno vhodně situovány, zemědělec musí počítat i s občasnými přívalovými srážkami, jarním táním sněhu a možnými cestami úniku (komunikacemi, příkopy, dešťová kanalizace).
 
Musí být vždy zpracovaný havarijní plán, nebo stačí mít jen nahlášená hnojiště?
V rámci povinností při zacházení se závadnými látkami je nutné v každém případě vypracovat havarijní plán (ve Vašem případě v rámci havarijního plánu označená hnojiště). Je nutné zajistit schválení havarijního plánu příslušným vodoprávním úřadem, který posoudí situaci v nakládání se závadnými látkami uvedenými v havarijním plánu.
 
Který právní předpis a jeho paragraf upravuje požadavky pro sklad ropných látek na farmě?
Přesné informace o manipulaci a skladování ropných látek řeší ČSN, uvedené v příručce Kontrola podmíněnosti.
ČSN 753415 Objekty pro manipulaci s ropnými látkami a jejich skladování.
ČSN 650201 Hořlavé kapaliny – Prostory pro výrobu, skladování a manipulaci.
ČSN 650202 Hořlavé kapaliny. Plnění a stáčení. Výdejní čerpací stanice.
 
Který úřad je odpovědný ke schvalování Havarijního plánu?
Havarijní plán dle § 39 odst. 2a) z. 254/2001 o vodách, musí být po vypracování předložen ke schválení příslušnému vodoprávnímu úřadu (tj. obce s rozšířenou působností – § 106 zákona o vodách).
§ 106 – Obecní úřady obcí s rozšířenou působností
(1) Působnost, která přísluší vodoprávním úřadům, vykonávají obecní úřady obcí s rozšířenou působností, pokud ji zákon nesvěřuje jiným orgánům.
(2) Obecní úřady obcí s rozšířenou působností uplatňují stanoviska k územním plánům a regulačním plánům, s výjimkou územních plánů těchto obcí.

Zdroj: MZe