Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Výzkum energetické kukuřice ve smíšené kultuře s fazolem obecným

06/08/13
smf

Kukuřice by se v budoucnu mohla pěstovat ve smíšené kultuře s fazolem obecným. Zdroj: ÚZEI

Výzkum energetické kukuřice ve smíšené kultuře s fazolem obecným
Kukuřice by se v budoucnu mohla pěstovat ve smíšené kultuře s fazolem obecným. Jak v minulém týdnu uvedla odborná agentura FNR (Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe), tato forma smíšeného pěstování bude v příštích třech letech zkoumána v rámci projektu Vysoké školy pro hospodářství a životní prostředí v Nürtingen-Geislingen a University Kassel. Vědci se přitom zaměří především na termín výsevu fazolu obecného, výsevní množství obou plodin a způsob regulace plevelů. Projekt bude podporován spolkovým ministerstvem zemědělství a jeho nositelem bude FNR.
Kukuřice je nejčastěji pěstovanou energetickou rostlinou k získávání bioplynu. Kvůli potenciálně nepříznivému účinku na půdní úrodnost a biodiverzitu je však stále častěji podrobována kritice. Úspěšným pěstováním ve smíšené kultuře je možné obohatit osevní postup, více využít samoregulační mechanismy, podpořit biodiverzitu a snížit nebezpečí eroze díky lepšímu pokryvu půdy.
Směska kukuřice a fazolu je hojně rozšířena v tropech, uvedla agentura FNR. Dříve se pěstovala především ve Švýcarsku, v současné době se pěstuje v Rakousku, kde plochy k produkci fazolu dosahují přibližně 600 ha. Výzkumy by rovněž měly být zaměřeny na testování směsky jako možného zdroje substrátu pro zařízení na výrobu bioplynu. Projekt bude prováděn v těsné souvislosti s výzkumným záměrem FNR „Vývoj energetických odrůd kukuřice pro smíšené pěstování s fazolem obecným – optimalizace pěstitelské strategie“ s cílem nalézt vhodné energetické odrůdy kukuřice. (AgE/ad)
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz