Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kontrolní systém Cross Compliance ve vztahu k ÚKZÚZ

17/06/13
smf

Kontrolní systém Cross Compliance ve vztahu k ÚKZÚZ. Zdroj: ÚKZÚZ 

Kontrolní systém Cross Compliance ve vztahu k ÚKZÚZ
V systému Cross Compliance jde o dodržení souboru základních požadavků, které jsou podkladem pro nárokování režimu přímých plateb v zemědělství. Od 1.1. 2009 je v České republice vyplácení přímých podpor a dalších dotací „podmíněno“ plněním standardů udržování půdy v dobrém zemědělském a environmentálním stavu, dodržováním povinných požadavků v oblasti životního prostředí, veřejného zdraví, zdraví zvířat a rostlin, dobrých životních podmínek zvířat a minimálních požadavků v rámci agroenvironmentálních opatření.

V případě, že žadatel o dotace tyto podmínky nedodrží, může mu být snížena nebo, v nejkrajnějším případě, neposkytnuta výplata vybraných využívaných dotací.

V současné době je dodržování systému CC povinné i pro vyplácení podpor v rámci Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD).

• prvním aspektem je shoda s 18 evropskými právními normami, pokrývajícími oblasti životního prostředí, nezávadnost potravin, správného zacházení s hospodářskými zvířaty (welfare) a rostlinolékařství
• druhým aspektem je požadavek, aby farmář jako podmínku k obdržení dotací udržoval své pozemky ve stavu dobrých zemědělských a environmentálních podmínek (GAEC)

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský jako jedna z kompetentních kontrolních organizací v rámci systému CC zajišťuje (ve spolupráci s dalšími kontrolními organizacemi) úřední kontrolu nad dodržováním následujících zákonných norem:

1) Směrnice Rady č. 86/278/EHS o ochraně životního prostředí a zejména půdy při používání kalů z čistíren odpadních vod v zemědělství
2) Směrnice Rady č. 91/676/EHS o ochraně vod před znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů
3) Směrnice Rady č. 80/68/EHS o ochraně podzemních vod před znečišťováním některými nebezpečnými látkami
4) Nařízení Rady (ES) č. 1698/2005 o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV)
5) Nařízení EP a Rady (ES) č. 999/2001 o stanovení pravidel pro prevenci, tlumení a eridikci některých přenosných spongioformních encefalopatií
6) Nařízení EP a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinářského práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin
7) Nařízení Rady (ES) č. 73/2009, kterým je definován standard GAEC 11

1. Směrnice rady č. 86/278/EHS
Podle zákona č. 156/1998 Sb., o hnojivech, ve znění pozdějších předpisů, zajišťuje ÚKZÚZ odborný dozor nad používáním upravených kalů ve vztahu k Směrnici Rady č. 86/278/EHS, která byla implementována do právního řádu ČR zákonem č. 185/2001 Sb., o odpadech a jeho prováděcí vyhláškou č. 382/2001 Sb., o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě, vše v platném znění.

Úřední kontrola je zaměřena na dodržování stanovených požadavků v těchto oblastech:
• dodržování povinností vyplývajících z programu použití zpracovaného původcem kalu (ČOV)
• omezení (zákaz) použití kalů na vymezených plochách
• dodržování podmínek pro správné použití kalů na zemědělské půdě

2. Směrnice Rady č. 91/676/EHS
Ze zákona č. 156/1998 Sb., o hnojivech, v aktuálním znění, provádí ÚKZÚZ rovněž výkon odborného dozoru ve vztahu k Směrnici Rady č. 91/676/EHS, která je implementována do právního řádu ČR zákonem č. 254/2001 Sb., o vodách, v platném znění a následně podrobně zpracována v nařízení vlády č. 103/2003 Sb., o stanovení zranitelných oblastí a o používání a skladování hnojiv a statkových hnojiv, střídání plodin a provádění protierozních opatření v těchto oblastech, v platném znění.
Úřední kontrola zemědělských podnikatelů hospodařících ve zranitelných oblastech je zaměřena na dodržování těchto požadavků:
• dodržení období zákazu hnojení
• používání hnojiv s ohledem na půdně-klimatické podmínky stanoviště
• omezení množství dusíku na max. dávku 170 kg/ha/rok aplikovaného v organických a organominerálních hnojivech, ve statkových hnojivech a upravených kalech
• skladování hnojiv a statkových hnojiv (včetně požadavků na skladovací kapacity)
• omezení použití hnojiv a pěstování plodin na svažitých půdách
• omezení použití hnojiv v blízkosti útvarů povrchových vod
• zákaz použití hnojiv na podmáčených, zaplavených, promrzlých a sněhem pokrytých půdách

3. Směrnice Rady (ES) č. 80/68/EHS
Ze zákona č. 147/2002 Sb., o Ústředním a kontrolním ústavu zemědělském, v aktuálním znění, provádí ÚKZÚZ výkon odborného dozoru ve vztahu k směrnici Rady č. 80/68/EHS, která je implementována do právního řádu ČR zákonem č. 254/2001 Sb., o vodách, v platném znění.
Úřední kontrola v rámci kontrolního systému C-C je zaměřena na dodržování těchto požadavků v závislosti na riziku ohrožení povrchových či podzemních vod:
• zacházení s nebezpečnými látkami
• skladování nebezpečných látek
• zkoušky těsnosti potrubí a nádrží určených pro skladování ropných látek
• odpovídající kontrolní systém pro zjišťování úniku skladovaných ropných látek

4. Nařízení Rady (ES) č. 1698/2005 o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV)
Kontrola minimálních požadavků v rámci agroenvironmentálních opatření (AEO) pro použití hnojiv je uplatněna v nařízení vlády č. 79/2007 Sb., v platném znění

Úřední kontrola v rámci systému C-C je zaměřena na dodržování těchto požadavků:
• dodržování období zákazu hnojení
• omezení aplikace hnojiv na svažitých půdách
• omezení aplikace hnojiv v blízkosti vod
• dodržování opatření pro rovnoměrnou aplikaci hnojiv
• zákaz aplikace hnojiv na podmáčených, zaplavených, promrzlých a sněhem pokrytých půdách

5. Nařízení EP a Rady (ES) č. 178/2002
Při uvádění krmiva na trh je nutné zajistit jeho bezpečnost pro produkci potravin a ke krmení zvířat. Provozovatelé krmivářských podniků ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce musí zajistit ve svých podnicích, aby potraviny a krmiva splňovaly požadavky potravinového práva.

Tyto povinné požadavky týkající se činností krmivářských podniků kontroluje ÚKZÚZ s cílem zajistit vysokou úroveň ochrany spotřebitele s ohledem na bezpečnost potravin a krmiv.
Podle tohoto nařízení může být krmivo uvedeno na trh a krmeno hospodářským zvířatům pouze pokud:
• nemá škodlivý účinek na lidské zdraví a zdraví zvířat
• nezpůsobí, že potraviny získané z hospodářských zvířat jsou nebezpečné pro lidskou spotřebu

Úřední kontrola v rámci systému C-C je zaměřena na dodržování těchto požadavků:
• krmiva musí být odebírána pouze z řádně registrovaných provozů
(platné registrace k dispozici na http//eu183.ukzuz.cz)
• dodržování podmínek vhodného skladování krmiv (oddělené skladování od odpadů, chemických, nebezpečných a zakázaných látek)
• dodržování vhodné manipulace s krmivy
• dodržování čistoty skladů (v případě potřeby kontrola přijatých vhodných opatření k hubení škůdců)
• kontrola vedených záznamů o zdroji, množství a spotřebě krmiva, o použití přípravků na ochranu rostlin, biocidních produktů, GMO, o výsledcích analýz vzorků krmiv

6. Nařízení EP a Rady (ES) č. 999/2001
Z důvodu minimalizace rizik přenosu spongioformních encefalopatií u zvířat byly stanoveny určitá pravidla vymezující zákaz krmení hospodářských zvířat živočišnými bílkovinami a důsledné dodržování odděleného skladování krmiv obsahující živočišné bílkoviny.
Zákaz zkrmování živočišnými bílkovinami je rozšířen i na jiná zvířata než přežvýkavce
Úřední kontrola ÚKZÚZ je zaměřena na:
• dodržování zákazu krmení hospodářských zvířat nepovolenými živočišnými bílkovinami
• dodržování podmínek odděleného skladování živočišných bílkovin a krmiv tyto bílkoviny obsahující


7. Nařízení Rady (ES) č. 73/2009

Důvodem zavedení standardu je ochrana vody před znečištěním pocházejícím ze zemědělské činnosti.

Úřední kontrola je zaměřena na:
• Při fyzické kontrole na místě je zjišťován fyzický výskyt hnojiva v ochranném tří metrovém pásu. Zákaz hnojení v tomto ochranném pásu se vztahuje na aplikaci všech hnojiv (včetně hnojiv statkových).
• Zákaz hnojení se netýká pastvy hospodářských zvířat, tzn. pastva je v tomto pásu dovolena. Musí být však zabráněno vstupu zvířat do vody (optimálně za pomocí ohradníků). Omezení rovněž neplatí pro aplikaci tzv. pomocných látek a ponechaných rostlinných zbytků.

Bližší informace na adrese:
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Sekce úřední kontroly
Odbor zemědělské inspekce
Hroznová 2
656 06 Brno

Tel. čísla: (+420) 543 548 309, 310