Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Změny v řešení eroze v LPIS

16/08/12
smf

Schválením nařízení vlády č. 262/2012 Sb. (účinné od 1.8.2012) došlo k úpravě podmínek hospodaření na svazích v zranitelných oblastech dusičnany (ZOD), které mají dotýkají pojetí eroze v LPIS.Zdroj: MZe

Změny v řešení eroze v LPIS
    Schválením nařízení vlády č. 262/2012 Sb. (účinné od 1.8.2012) došlo k úpravě podmínek hospodaření na svazích v zranitelných oblastech dusičnany (ZOD), které mají dotýkají pojetí eroze v LPIS. Více informací naleznete po prokliku této novinky.
   Mezi podmínky hospodaření na svazích v ZOD se nově začlenily stávající protierozní opatření zavedené v GAEC 2 (omezení hospodaření na plochách SEO a MEO). Současně však zůstává v platnosti podmínka zákazu pěstování širokořádkových plodin na plochách majících sklonitost nad 7 stupňů a zároveň vzdálených do 25 m od vody.
    Tato podmínka je součástí kontrolovaných bodů v cross compliance, a to v rámci jak nitrátové směrnice (SMR 4), tak i tzv. malé nitrátovky (SMR 5a), tj. platí i pro zemědělce hospodařící mimo ZOD mající alespoň jeden agroenvi závazek. Protože se může vyskytnout situace, kdy se na půdním bloku/zemědělské parcele potkají podmínky omezení pěstování pro SEO, MEO, sklonitosti a vzdálenosti od vody, byly upraveny kódy označující jednotlivá protierozní opatření (přidán kód N1 označující omezení z nitrátové směrnice). S tím souvisí i úprava legendy stromečku v části protierozní opatření na půdním bloku/pozemku.
V příloze k této novince naleznete zkrácenou příručku metodicky vysvětlující, jak v LPIS s erozí pracovat a rovněž detailní Příručku pro řešení eroze v LPIS, která byla aktualizována.
Související odkazy
Související legislativa

Zdroj: MZe 14.8.2012