Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

17. kolo příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova

24/08/12
smf

Dne 21. 8. 2012 schválil ministr zemědělství Ing. Petr Bendl zpřesnění Pravidel pro opatření pro 17. kolo příjmu žádostí.Zdroj SZIF

17. kolo příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova

V 17. kole příjmu žádostí bude rozděleno přes 950 mil. Kč na pozemkové úpravy, využívání poradenských služeb, podporu cestovního ruchu a realizaci projektů spolupráce místními akčními skupinami.
Dne 21. 8. 2012 schválil ministr zemědělství Ing. Petr Bendl zpřesnění Pravidel pro opatření pro 17. kolo příjmu žádostí.
 
Jedná se o opatření
I.3.4 Využívání poradenských služeb,
III.1.3 Podpora cestovního ruchu a opatření
IV.2.1 Realizace projektů spolupráce.
Současně bylo schváleno zpřesnění Obecných podmínek Pravidel pro žadatele.

V rámci 17. kola příjmu žádostí budou dále přijímány Žádosti o dotaci v opatřeních  I.1.4 Pozemkové úpravy a IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie. V těchto Pravidlech nedošlo k žádným změnám a projekty budou administrovány dle předchozích Pravidel platných pro tato opatření.
Příjem žádostí bude probíhat v termínu od 17. 10. do 23. 10. 2012.
Poslední den příjmu žádostí, tj. úterý 23. 10. 2012 musí být konečná verze Žádosti o dotaci, kterou žadatel odeslal prostřednictvím Portálu farmáře, doručena osobně nebo prostřednictvím pošty nebo datovou schránkou na RO SZIF do 15:00 hodin.
V případě opatření IV.2.1 Realizace projektů spolupráce probíhá příjem žádostí na CP SZIF a v poslední den končí příjem žádostí v 16:30.

Příjem žádostí se bude týkat opatření:

 I.1.4 Pozemkové úpravy
 I.3.4 Využívání poradenských služeb
 III.1.3 Podpora cestovního ruchu
 IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie
 IV.2.1 Realizace projektů spolupráce
Dále se předpokládá, že v rámci 17. kola budou přijímány žádosti i pro opatření I.1.2 Investice do lesů a II.2.4 Obnova lesního potenciálu po kalamitách a podpora společenských funkcí lesů.
Spuštění těchto opatření bude oznámeno samostatnou tiskovou zprávou.
Finanční objem, v němž budou po vyhodnocení schváleny projekty, je u jednotlivých opatření předběžně stanoven následovně:

Opatření Alokace

I.1.4   277 mil. Kč
I.3.4     71 mil. Kč
III.1.3 553 mil. Kč
IV.2.1   58 mil. Kč
Konečná částka pro závazkování projektů bude upravena o aktuální kurzový přepočet a o finanční prostředky ušetřené v předchozích kolech příjmu.
Přehled hlavních změn podmínek opatření pro 17. kolo příjmu je uveden níže.

Úplné znění Pravidel, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotace na projekty Programu rozvoje venkova ČR pro období 2007 – 2013 pro 17. kolo příjmu, je k dispozici v elektronické podobě na internetové adrese Ministerstva zemědělství www.eagri.cz (subportál Dotace – Program rozvoje venkova a příslušná osa/opatření) a rovněž na stránkách Státního zemědělského intervenčního fondu www.szif.cz v sekci Program rozvoje venkova.
Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Hlavní změny podmínek v opatřeních pro 17. kolo příjmu žádostí
V případě opatření I.3.4 Využívání poradenských služeb byly z důvodu zachování komplexnosti a maximální frekvence poskytované poradenské služby provedeny nezbytné úpravy výdajů, na které může být poskytnuta dotace.
V opatření III.1.3 Podpora cestovního ruchu dochází ke změnám především v preferenčních kritériích. U kritéria zvýhodňující zemědělské podnikatele byla nově přidána podmínka vykazování podílu příjmů ze zemědělské prvovýroby nebo intenzity chovaných zvířat. Dále bylo upraveno kritérium zvýhodňující ekologické podnikatele včetně úpravy bodového hodnocení. Dále jsou zvýhodňovány méně finančně náročné projekty a žadatelé, kterým dosud nebyl schválen žádný projekt. Rovněž bylo upraveno znění preferenčního kritéria zvýhodňujícího využívání staveb, resp. bylo zavedeno minimální procento stavebních výdajů. U záměru b) je nové kritérium přijatelnosti, dle kterého žadatel může podat pouze jednu Žádost o dotaci.
V případě opatření IV.2.1 Realizace projektů spolupráce došlo k navýšení maximální výše výdajů, ze kterých je stanovena dotace, na MAS z 1 500 000 Kč na 2 000 000 Kč za všechny zaregistrované projekty v rámci jednoho kola příjmu žádostí v opatření IV.2.1. Dále byl na kód 006 Řízení a podpora projektu zaveden limit max. 30 % z výdajů, ze kterých je stanovena
dotace na projekt. Nově je také zavedena sankce X, tj. snížení o 1 % částky dotace po přezkoumání Žádosti o proplacení. Tato sankce se kumuluje.
V rámci ostatních změn došlo především k úpravě definice příjemce dotace. V návaznosti na aktualizovanou Metodiku finančních toků a kontroly programů spolufinancovaných ze strukturálních fondů, Fondu soudržnosti a Evropského rybářského fondu na programové období 2007 – 2013, se z Programu rozvoje venkova, vylučují subjekty mající právní formu akciové společnosti s listinnými akciemi na majitele a dále subjekt, jehož struktura je s akciovou společností s listinnými akciemi na majitele jakkoliv spjata, a to i prostřednictvím více subjektů.
zdroj: www.szif.cz , 22.8.2012