Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Skupinový chov prasnic ve stanoveném termínu

04/05/12
smf

Členské státy EU nemohou počítat s posunem zákonné lhůty určené pro přechod na skupinový chov březích prasnic, naopak jim v případě nesplnění této povinnosti hrozí sankce. Zdroj: ÚZEI

Skupinový chov prasnic ve stanoveném termínu
 
Členské státy EU nemohou počítat s posunem zákonné lhůty určené pro přechod na skupinový chov březích prasnic, naopak jim v případě nesplnění této povinnosti hrozí sankce.
 Eurokomisař pro zdravotnictví a politiku spotřebitele John Dalli důrazně žádal ministry zemědělství jednotlivých členských zemí EU při příležitosti nedávného zasedání Rady, aby byla dodržena zákonná lhůta pro přechod na skupinové ustájení březích prasnic – tj. 1. leden roku 2013. Prasnice a prasničky podle budou muset být po většinu březosti chovány ve skupinách a to počínaje pátým týdnem po zapuštění až jeden týden před očekávaným termínem porodu. Podle informací Evropské komise se do současné doby s tím úkolem úspěšně a zcela vypořádaly pouze Velká Británie, Švédsko a Lucembursko. Dalších 16 členských zemí EU, včetně Německa, ujistilo, že do vypršení termínu, tj. do konce letošního roku, transformaci ustájení pro březí prasnice a prasničky stihne uskutečnit. Některé členské země však podle názoru Komise budou muset vyvinout enormní úsilí, aby vyhověly požadavkům do konce zákonem stanovené lhůty.
 
Dalli v prohlášení pro tisk uvedl, že ale nehodnotí nynější situaci ne tak vážnou jako tomu bylo před rokem v případě přestavby ustájení pro nosnice. Zdůraznil však, že ani v tomto případě nebude lhůta odročena, naopak, ty členské země EU, které ještě na přelomu roku budou provozovat individuální ustájení březích prasnic a prasniček budou muset počítat s tím, že s nimi bude zahájeno řízení o nesplnění povinnosti. Zároveň dal eurokomisař jasně najevo, že maso vyrobené tímto způsobem bude od roku 2013 považováno za ilegální a proto ho nebude možné uvádět na trh. (AgE)
 
Kein Aufschub bei der Gruppenhaltungspflicht für Sauen
[2012-05-02], www.topagrar.com
 

Zdroj ÚZEI,  Agronavigator.cz.