Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K vývoji GAEC č.2

04/04/11
smf

Vývoj ohledně rozšířeného protierozního GAEC č. 2. Zdroj: ZS ČR

Vývoj ohledně rozšířeného protierozního GAEC č. 2
 
     Problematika způsobů hospodaření na tzv. mírně erozně ohrožených půdách a definice „půdoochranných technologií“ byla Zemědělským svazem po několik měsíců ostře kritizována, neboť MZe navrhovalo nesmyslně komplikovaná řešení. Tento postup nakonec přinutil p. ministra Fuksu přehodnotit dosavadní přístup a z jeho úst zazněl příslib, že uplatňování tohoto GAEC se bude řídit zdravým rozumem. Jedním z prvních kroků, je dle dostupných informací, odvolání p. ředitele Mistra, který byl za rozšíření GAEC č. 2 zodpovědný. V tuto chvíli není zcela jasné, jak se bude tato problematika vyvíjet, avšak dle neoficiálních informací se v zásadě mohou objevit následující přístupy:
 
a) Ponechání protierozních opatření na zvážení zemědělce. V takovém případě by SZIF kontroloval pouze projevy půdní eroze na vymezených plochách (zejména erozní rýhy, splavení půdy ve škarpách, atd.)
b) Povinnost zemědělců vypracovat tzv. „protierozní plán“ prostřednictvím kompetentní osoby s odbornou znalostí v oblasti eroze půdy, na jehož základě by uplatňoval stanovená protierozní opatření. Taková opatření by pak byla kontrolována ze strany SZIF.
     
      Upozorňujeme, že v LPIS byla uveřejněna aktualizovaná vrstva erozně ohrožených půd, která bude platná od 1.7.2011. Zemědělci nyní mají možnost až do 30.4.2011 tuto vrstvu připomínkovat. Případné připomínky je možné podávat prostřednictvím Agentury pro zemědělství a venkov, nebo se obrátit přímo na Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, či na Ministerstvo zemědělství (odbor 14310).
 
Zdroj: Zemědělský svaz ČR