Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Vítězové soutěže Regionální potravina Pardubického kraje

20/09/10
smf

První potravinářské výrobky se staly Regionálními potravinami Pardubického kraje.

První potravinářské výrobky se staly Regionálními potravinami Pardubického kraje
Foto: Radní Václav Kroutil předal ocenění i zástupcům Řeznictví - uzenářství Francouz za Radní rolku. Autor: Miloš Kolesár.
První ročník soutěže Regionální potravina Pardubického kraje zná své vítěze. Cenu za první místo ve své kategorii si včera, 16. září, na pardubickém zámku převzali např. Pavel Janoš za balený perník nebo Řeznictví – Uzenářství Francouz za Radní rolku. Všichni výherci nyní budou moci označovat své výrobky značkou Regionální potravina, která by se do budoucna měla stát ukazatelem a zárukou kvality.
    „Cílem této celostátní soutěže, kterou vyhlašuje ministerstvo zemědělství, je podpořit malé a střední potravinářské provozy a představit široké laické i odborné veřejnosti regionální potraviny prezentující specifika kraje,“ představil novou soutěž Václav Kroutil, krajský radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov. „Jsem velmi rád, že se podařilo překonat všechny organizační problémy, které provázejí každou akci pořádanou poprvé. Počet a kvalita soutěžících výrobků ukázaly, že to mělo smysl,“ dodal Kroutil, který výhercům během slavnostního večera na pardubickém zámku ocenění osobně předával.
     Vítěze odborná komise vybírala v šesti kategoriích z celkem 58 výrobků od 24 výrobců. Každý výrobek musel pro přihlášení do soutěže splňovat vedle dalších dvě hlavní podmínky: být zcela vyroben na území Pardubického kraje a současně nejméně ze 70 % sestávat z tuzemských potravin. Na splnění těchto předpokladů dohlížela o. p. s. Agrovenkov, která byla pověřena organizačním zajištěním soutěže v Pardubickém kraji. Na organizaci se rovněž podílela krajská rada a Krajský úřad Pardubického kraje.
 
Kategorie a vítězové:
  • mléko a mléčné výrobky – přírodní salámový sýr Artuš (Miltra B, s. r. o.)
  • pekařské a cukrářské výrobky – sada pardubického perníku (Pavel Janoš)
  • masné výrobky – Radní rolka (Řeznictví – uzenářství Francouz, s. r. o.)
  • alkoholické a nealkoholické výrobky – Dědečkovo tajemství (Siska, s. r. o.)
  • ovoce a zelenina – květák (Ing. Miroslav Kuhlavý Zelenina Šnakov)
  • ostatní potravinářské výrobky – nebyl vybrán žádný výrobek
     
  • Foto z vyhodnocení soutěže Regionální potravina Pardubického kraje 2010

  • 17.9.2010, oddělení komunikace, zdroj: www.pardubickykraj.cz