Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K omezování výskytu a šíření plevelů

13/09/10
smf

Informace SRS. Zdroj: SRS

  
Zpráva pro tisk: 10. 9. 2010
Státní rostlinolékařská správa informuje veřejnost o základní zákonné povinnosti fyzických a právnických osob vztahující se k plevelům podle zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“).
Z ustanovení § 3 odst. 1 zákona vyplývá, že vlastník pozemku nebo objektu nebo osoba, která je užívá z jiného právního důvodu (např. nájemce, držitel, oprávněný z věcného břemene), je povinen zjišťovat a omezovat výskyt a šíření plevelů tak, aby nevznikla škoda jiným osobám nebo nedošlo k poškození životního prostředí anebo k ohrožení zdraví lidí nebo zvířat.
     Definici plevele v zákoně nenalezneme, přičemž se plevelem obecně rozumí podmnožina pojmu škodlivý organizmus, což je jakýkoliv druh, kmen nebo biotyp rostlin, živočichů nebo původců chorob (například viry, bakterie, houby) škodící rostlinám. Je důležité si uvědomit, že ne všechny rostliny, které označíme za plevel, jsou škodlivými organizmy. Musí se jednat pouze o rostlinu, která škodí jiným rostlinám, ohrožuje životní prostředí, zdraví lidí nebo zvířat.

A – Kompetentní orgán pro kontrolu výskytu či šíření škodlivého organizmu

Státní rostlinolékařská správa, jakožto garant rostlinolékařské péče v České republice, má podle § 74 odst. 1 písm. a) zákona povinnost vykonávat kontrolu nad dodržováním povinností vyplývajících ze zákona, tj. i nad povinností zjišťovat a omezovat výskyt a šíření plevelů jakožto škodlivých organizmů.

Státní rostlinolékařská správa, která se dozví o nedodržení povinnosti
a) zjistit nedostatky, jejich příčiny a osoby za ně odpovědné,
b) projednávat a stanovit úřední opatření k odstranění zjištěných nedostatků (§ 75 zákona) a kontroluje jejich plnění,
c) pokud nebyly splněny úřední opatření, tak Státní rostlinolékařská správa uloží mimořádné rostlinolékařské opatření,
d) uloží sankci za příslušný správní delikt nebo postoupí věc příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností.

B – Kompetentní orgán pro přestupky či jiné správní delikty

Pro stanovení příslušného orgánu pro řízení o přestupku či správního deliktu je nezbytné rozlišit, zda se plevel šíří z neobdělávané zemědělské půdy, případně neudržované nezemědělské půdy. 2
Zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů, stanoví, že pozemky zemědělsky obhospodařovanými jsou orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady, louky, pastviny. Dále pak půdou dočasně neobdělávanou se rozumí půda, která byla a má být nadále zemědělsky obhospodařována, ale dočasně obdělávána není. Nezemědělskou půdou jsou polní cesty, pozemky se zařízením důležitým pro polní závlahy, závlahové vodní nádrže, odvodňovací příkopy, hráze sloužící k ochraně před zamokřením nebo zátopou, ochranné terasy proti erozi, nezastavěné a nedostatečně využité pozemky v zastavěném území nebo na nezastavěných plochách stavebních pozemků staveb mimo toto území, stavební proluky a plochy získané zbořením přežilých budov a zařízení apod.

1. Plevele se šíří z neobdělávané zemědělské půdy a neudržované nezemědělské půdy

V souladu s ustanovením § 73 odst. 3 zákona platí, že přestupky nebo jiné správní delikty v návaznosti na výskyt a šíření plevelů z neobdělávané zemědělské půdy a neudržované nezemědělské půdy ve svých obvodech projednávají a řeší obecní úřady obcí s rozšířenou působností.
Zda se jedná o přestupek nebo jiný správní delikt závisí na právním postavení pachatele deliktu. Pokud se jedná o osobu fyzickou (nepodnikatele), která neomezuje výskyt a šíření plevelů na neobdělávané zemědělské půdě nebo neudržované nezemědělské půdě, dopouští se přestupku podle ustanovení § 78 odst. 2 písm. a) zákona a může jí být uložena pokuta až 30 000 Kč. Příslušným správním orgánem je obecní úřad obce s rozšířenou působností a výnos z uložené pokuty je jejím příjmem.
V případě právnické osoby či podnikající fyzické osoby zákon klade vyšší požadavky na jednání této osoby a tak stanoví, že pokud takováto osoba nezjišťuje anebo neomezuje výskyt a šíření škodlivých organismů tak, aby nevznikla škoda jiným osobám nebo nedošlo k poškození životního prostředí a nebo k poškození zdraví lidí nebo zvířat, při výskytu škodlivého organismu včetně plevelů, použije k ošetření rostlin, rostlinných produktů nebo jiných předmětů proti škodlivým organismům přípravek, další prostředek nebo mechanizační prostředek, které nejsou povoleny k použití podle tohoto zákona, nebo při ošetření poškodí okolní porost, zdraví lidí nebo zvířat nebo životní prostředí lze uložit pokutu do výše 500 000 Kč. U sazby výše pokut je dána pouze její horní hranice. Konkrétní výše pokuty se stanoví s přihlédnutím k závažnosti, způsobu, době trvání a následku protiprávního jednání, což je třeba uvést i v odůvodnění takového rozhodnutí.
Pokutu lze uložit nejpozději do jednoho roku ode dne, kdy bylo zjištěno porušení povinnosti, nejdéle však do tří let ode dne, kdy k porušení povinnosti došlo a výnos pokut uložených obecními úřady obcí s rozšířenou působností je příjmem jejich rozpočtů.
Kromě postupu podle zákona o rostlinolékařské péči mohou obce při řešení některých jevů spojených s výskytem plevelů využít i své samostatné působnosti podle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů. U sazby výše pokut je dána pouze její horní hranice. Dolní hranice není dána, konkrétní výše pokuty je závislá na správním uvážení rozhodujícího orgánu, který musí zvážit okolnosti případu a v odůvodnění rozhodnutí o správním deliktu uvést, jakými úvahami byl při ukládání pokuty veden, aby šlo o přezkoumatelné rozhodnutí.

2. Plevele se šíří z obdělávané zemědělské půdy a udržované nezemědělské půdy

Problematiku projednávání přestupků nebo jiných správních deliktů v návaznosti na výskyt a šíření plevelů na/z obdělávané zemědělské půdy a udržované nezemědělské půdy je plně v kompetenci Státní rostlinolékařské správy. 3

C – Zákon o ochraně přírody a krajiny

Dále upozorňujeme, že při zásazích proti plevelům nesmíme nad nezbytnou míru ohrozit zvláště chráněné části přírody. Za tento přestupek hrozí podle § 87 odst. 2 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, fyzické osobě pokuta ve výši až 20 000Kč, resp. 2 000 000 Kč spáchá-li uvedený čin právnická nebo fyzická osoba podnikající.

D – Postup při ohlašování výskytu plevelů

V případě výskytu plevelů a vzniku škody nebo poškození životního prostředí anebo dojde-li k ohrožení zdraví lidí nebo zvířat, se obraťte na Státní rostlinolékařskou správu (seznam jejích pracovišť naleznete na www.srs.cz). Státní rostlinolékařská správa zahájí šetření, může uložit úřední opatření a případně i nařídit mimořádné rostlinolékařské opatření, aby došlo k jednorázové asanaci pozemku, a zahájí řízení o uložení sankce v případě, že se jedná o pozemky obdělávané zemědělské půdě či udržované nezemědělské půdě. V případě, že se bude jednat o plevele šířící se z neobdělávané zemědělské půdy a neudržované nezemědělské půdy, pak postoupí věc k řízení o udělení pokuty obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, v jejichž obvodech přestupek či jiný správní delikt byl spáchán.
    Protože Státní rostlinolékařská správa postupuje v uvedeném řízení z úřední povinnosti, je vaše podání podnětem k zahájení řízení ve smyslu § 42 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

Ing. Zbyněk Škodáček
tiskový mluvčí SRS
zdroj: www.srs.cz  
ČESKÁ REPUBLIKA – organizační složka státu

 

Státní rostlinolékařská správa

Ztracená 1099/10, 161 00 Praha 6
tel.: 235 010 300, fax.: 235 010 364, e-mail: sekretariat@srs.cz
Kontakt s médii: 725 358 724, e-mail: zbynek.skodacek@srs.cz

zjišťovat a omezovat výskyt a šíření plevelů, je v souladu s § 74 odst. 2 zákona povinna: