Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nesouhlas s blokací finančních prostředků na doplňkové platby

03/08/10
smf

Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR nesouhlasí s blokací finančních prostředků na doplňkové platby, o které rozhodla vláda. Zdroj: AGROWEB

Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR nesouhlasí s blokací finančních prostředků na doplňkové platby, o které rozhodla vláda

Agrární komora je znepokojena záměrem vlády
Ing. Jan Veleba, prezident AK ČR (29.7.2010)
Agrární komora ČR je znepokojena rozhodnutím vlády ČR zmrazit užití části finančních prostředků doplňkových přímých plateb top-up v řádu 900 mil. Kč, které vláda blokuje nad úroveň ostatních rezortů tak, aby pokryla nižší zmrazení u ministerstva obrany.
Čeští zemědělci mají v kontextu kodaňské přístupové smlouvy z prosince 2003 nárok na dorovnání 30 % přímých plateb ze státního rozpočtu, což představuje 7,2 mld. Kč top-up.
Po složitých jednáních s vládou Jana Fišera a poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu se nám podařilo vyjednat úroveň top-up z různých zdrojů pro tento rok na 4,5 mld. Kč s tím, že jsme měli přislíbeno další navýšení o minimálně 500 mil. Kč.
Výše plateb top-up rozhoduje o zmírnění či prohloubení rozdílu úrovně podpor našich zemědělců s konkurenty zemí staré patnáctky EU, jenž je hlavní příčinou trvalého snižování rozměru českého zemědělství.
Omezení pro zemědělce nejcitlivější položky rozpočtu – již tak naplněného jen z necelých dvou třetin, o plných 20 % považujeme za krajně necitlivé a nekorektní. Vyjadřujeme svoje znepokojení a vyzýváme členy AK ČR, kteří zaměstnávají 80% pracovníků resortu, aby se připravili na první kolo obrany – politická jednání se zákonodárci a představiteli státní administrativy.
Vedení AK ČR bude intenzivně jednat s představiteli vlády ČR, aby zmrazení prostředků v resortu MZe ČR bylo v procentní výši stejné jako na ostatních resortech, tedy na úrovni 2,5 %. Je pro nás nepřijatelné, aby v této pro zemědělce těžké době bylo z důvodu zvýhodnění rozpočtu ministerstva obrany, ministerstvo zemědělství kráceno nad rámec ostatních v úrovni 900 mil. Kč. Dále budeme jednat s vedením ministerstva zemědělství, aby blokované prostředky byly přednostně řešeny úsporou v chodu ministerstva a v institucích, které řídí. Například odložením zakázek, které snesou odkladu tak, aby se minimálně dotkly peněz pro zemědělce v oblasti top-up a národních dotací.

Stanovisko Zemědělského svazu ČR
Ing. Miroslav Jirovský, předseda ZS ČR (29.7.2010)
Zemědělský svaz ČR nesouhlasí s rozhodnutím vlády pozastavit finanční prostředky na národní doplňkové platby TOP UP ve výši cca 900 mil. Kč a kompenzovat tak nižší snížení rozpočtu u jiných resortů. Ze sektoru zemědělství byly již v roce 2009 odvedeny rezervní prostředky ve výši cca 13 mld. Kč s cílem snížit schodek rozpočtu státu. Další krácení, tak mělo vážné dopady na konkurenceschopnost českých zemědělců.
Ceny v zemědělství poklesly v loňském roce proti roku 2008 o 24% a v prvním pololetí letošního roku dále pokračovaly v poklesu o 4% proti roku 2009. Nerovné postavení v podporách po vstupu do EU se projevuje v poklesu konkurenceschopnosti našich zemědělců především u živočišné produkce. Klesly stavy prasnic o 50%, prasat celkem o 42%, stavy skotu o 8%, dojných krav o 15%. Výrazný pokles je i prvním pololetí letošního roku. Na to navazuje nárůst dovozů. Např. u vepřového masa činí dovozy již 45%, u mléčných výrobků 38%, u drůbežího masa 33% a u hovězího masa je to 24,8% celkové domácí spotřeby. Případné nevyplacení pozastavených plateb TOP-UP prohloubí záporný hospodářský výsledek zemědělství při současném cenovém trendu na cca – 4,5 mld. Kč
Realizace uvedeného krácení tak prohloubí rozdíl mezi českými zemědělci a jejich konkurenty ze zemí původní evropské patnáctky. Vyzýváme tímto vládu k přehodnocení tohoto rozhodnutí.

Zdroj: www.agroweb.cz