Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nové přísnější předpisy pro chovatele skotu v Dánsku

12/07/10
smf

Dánská vláda chce zredukovat s ohledem na ochranu životního prostředí množství dusíku rozmetaného na hektar zemědělsky využívané půdy o 40 %. Zdroj: Agronavigator.cz

Nové přísnější předpisy pro chovatele skotu v Dánsku
Dánská vláda chce zredukovat s ohledem na ochranu životního prostředí množství dusíku rozmetaného na hektar zemědělsky využívané půdy o 40 %.
Dánští chovatelé skotu jsou konfrontováni se stále přísnějšími národními předpisy na ochranu životního prostředí. Dánská vláda chce od roku 2015 výrazně omezit maximálně povolené množství rozmetaného dusíku na hektar zemědělsky využívané půdy  – ročně na cca 60 % nynějšího stavu! Kodaň odůvodňuje tento záměr nutným zvýšením ochrany spodních vod a odvolává se přitom na rámcovou směrnici EU z roku 2002.
 
Aby i přes toto zpřísňující opatření byla udržena konkurenceschopnost dánských chovatelů skotu, rozhodla vláda na druhé straně o usnadnění situace expandujícím zemědělským podnikům: od 1. dubna byla zrušena dosud platná plošná vazba v živočišné výrobě. V budoucnu by měly mít možnost chovat dobytek i podniky, které nebudou vlastnit žádnou půdu. Za tímto účelem bude zrušen právní předpis, který ukládá zemědělským podnikům povinnost vlastnit minimálně 25 % obhospodařované výměry zemědělsky využívaných ploch. Stejně tak bude zrušena i platnost horní hranice 750 VDJ na jeden podnik.
 
Erneut drastische Umweltauflagen
Top Agrar, 2010, č. 5, s. S 2