Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Reakce SZIF

16/02/10
smf

Reakce na reportáž ČT ze dne 05.02.2010 – "Chránil svá zvířata, přišel o dotace". zdroj: www.szif.cz
 

Reakce na reportáž ČT ze dne 05.02.2010 – Chránil svá zvířata, přišel o dotace

11.02.2010

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) by rád uvedl na pravou míru reportáž ČT – Chránil svá zvířata, přišel o dotace, která zpochybňuje úřední postup při vykonávání kontroly a následném pozastavení dotací.

 
Praha dne 11.02.2010 – Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) by rád uvedl na pravou míru reportáž redaktora ČT Vlastimila Weinera ze dne 05.02.2010 – Chránil svá zvířata, přišel o dotace, která zpochybňuje úřední postup při vykonávání kontroly a následném pozastavení dotací. K nezaujatému posouzení vzniklé situace jsou nezbytné následující informace, které jsou místy v přímém rozporu s prezentovanými událostmi v televizní reportáži.

Z úřední Zprávy o kontrole České plemenářské inspekce vyplývá, že žadatel byl na základě neodkladného vnějšího podnětu ke kontrole 29.09.2009 krátce po sedmé hodině (tedy ještě v denní dobu) zastižen inspektory ČPI u objektu se zvířaty, kterým poté, co se mu představili, neumožnil provedení kontroly. Na základě výše uvedeného nebylo možné v rozporu s nařízením Rady (ES) zkontrolovat plnění povinných požadavků na hospodaření. SZIF tedy plně v souladu s nařízením Komise (ES) zamítl žádost žadatele o poskytnutí jednotné platby na plochu pro rok 2009.
V reportáži ČT byly následně chybně dány do souvislosti dvě správní řízení vedená u odlišných správních orgánů, která spolu přímo nesouvisí. Jedná se o správní řízení o uložení pokuty za správní delikt žadateli ČPI, a správní řízení zahájené na základě žádosti žadatele o poskytnutí dotace vedené u SZIF. Jelikož dle správního řádu existuje hned několik opravných prostředků, je samozřejmě možné, že některá rozhodnutí správních orgánů mohou být zrušena. Tato rozhodnutí ovšem není možné předjímat a to tím spíš, když nejsou součástí jednoho správního řízení. Stejně tak vůči sobě nemají odkladný účinek.
Pro doplnění, tzv. systém kontrol podmíněnosti, vychází z evropských nařízení, a odráží požadavky veřejnosti na hospodaření zemědělců ve vztahu k životnímu prostředí a klade důraz na odpovědný přístup ke kvalitě a bezpečnosti potravin a na zajištění dobré pohody zvířat. Zavedení kontrol podmíněnosti nemá za cíl zpřísnění již kontrolovaných povinností, ale jedná se především o provázání čili „podmínění“ dodržování platných legislativních požadavků na výplatu dotací z EU.
U kontrol podmíněnosti v oblasti identifikace a evidence zvířat, které provádí ČPI, se z logiky věci a dle nařízení Komise ES obvykle provádějí kontroly neohlášené, a to zejména tehdy, kdy je nutné řešit neodkladné podněty. Ve výjimečných případech, pokud to neohrozí účel kontroly, lze tyto kontroly ohlásit, ne však dříve než 48 hodin předem. V případě, že zemědělec nebo jeho zástupce neumožní provedení kontroly na místě, žádosti o dotyčnou podporu se v souladu s nařízením ES zamítnou. Neohlášené kontroly je nutné provádět v čase, kdy se předpokládá, že bude chovatel zastižen na hospodářství.
Závěrem je třeba připomenout, že jakékoliv kontroly jsou sice obecně nepopulární, ale jsou nezbytné k tomu, aby společnost fungovala dle stanovených pravidel, protože jinak by zavládl všeobecný chaos. Kontroly jsou o to víc důležité v případě čerpání veřejných prostředků ČR nebo EU. Od kontrolních orgánů nebo v tomto případě i od platební agentury vyplácející dotace z veřejných peněz se naprosto správně očekává, že zamezí jakémukoliv neoprávněnému poskytnutí dotací a následně jejich čerpání v rozporu se stanovenými podmínkami.