Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Reakce SZIF na článek MF Dnes

17/02/10
smf

Reakce SZIF na článek MF Dnes ze dne 10.02.2010 – Mrtvé krávy z Oznice zmizely. Zdroj. www.szif.cz
 

Reakce SZIF na článek MF Dnes ze dne 10.02.2010 – Mrtvé krávy z Oznice zmizely
 
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) se ohrazuje proti článku v Mladé frontě Dnes (Východní Morava) ze dne 10.02.2010 – Mrtvé krávy z Oznice zmizely. Ve zmíněném článku bylo bez možnosti reakce SZIF mimo jiné uvedeno, že majitel kravína František Hrabovský dostal od SZIF na chov zvířat dotaci v celkové výši skoro čtyři miliony korun, a že by se tudíž měli úředníci zajímat, co se s penězi děje, a také že je možné, že v tomto případě figuruje korupce.Ze stanoviska SZIF vyplývá, že téměř čtyři miliony korun, uváděné v článku MF Dnes, jsou v celkovém součtu všech poskytnutých dotací od roku 2004. V rámci plateb na zemědělská zvířata, byla Františku Hrabovskému vyplacena podpora na chov krav bez tržní produkce mléka a platba na přežvýkavce (tzv.Top-up) ve výši 688.524,-Kč od roku 2004. Všechny ostatní platby z celkové dotace byly poskytovány v rámci přímých plateb na plochu zemědělské půdy (tzv.SAPS), dále na méně příznivé oblasti (tzv. LFA) a na Agroenvironmentální opatření (tzv.AEO). Veškerá administrace a výplata jednotlivých dotací probíhá vždy za dodržení přísných podmínek pro poskytnutí podpory stanovených Ministerstvem zemědělství ČR.
SZIF jako platební agentura nejenže žádosti o dotace administruje a vyplácí, ale také ze své funkce kontroluje oprávněnost poskytnutých dotací. Uhynulá zvířata nejsou v tomto případě dle platné legislativy porušením podmínky dotace, a není to ani porušení podmíněnosti tzn. cross-compliance.
O korupci při poskytování dotace nemůže být řeč, protože každé řízení o přidělení dotace podléhá přísným protikorupčním opatřením a schválení dotace není nikdy závislé na rozhodnutí jednoho úředníka.
Pro doplnění, ze zápisů z kontrol na místě je prokazatelné, že uvedeného zemědělce Františka Hrabovského pravidelně kontroluje jak Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), tak Česká plemenářská inspekce (ČPI), tak Státní veterinární správa (SVS). Případné nesrovnalosti se řeší ve správním řízení a jsou následně zkontrolovány, zda došlo k nápravě.
Zdroj. www.szif.cz, Praha dne 11.02.2010