Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Tiskové prohlášení PGRLF

29/07/09
smf

Stanovisko ke zveřejňovaným informacím v médiích .Tiskové prohlášení PGRLF, a.s.

Stanovisko ke zveřejňovaným informacím v médiích

 
Tiskové prohlášení PGRLF, a.s.
Datum: 28.7.2009
Od minulého týdne jsou některými českými médii zveřejňovány informace o Podpůrném a garančním rolnickém a lesnickém fondu, a.s. v souvislosti s přítelem primátora Pavla Béma pana Romana Janouška. Současnému vedení PGRLF, a.s. není pan Janoušek znám a není s ním uzavřen žádný smluvní vztah. Vzhledem k tomu, že uváděné informace jsou velmi zkreslené a pravdě vzdálené, cítíme, že je naší povinností sdělit veřejnosti pravdivé informace.
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond v současné době nepřipravuje prodej většího množství pohledávek. Prodej pohledávek za 1,2 miliardy Kč v účetní hodnotě byl připravován v roce 2007. Na tento „balík“ pohledávek bylo vypsáno Veřejné výběrové řízení a jeho skutečná hodnota byla oceněna znaleckým ústavem. Do výběrového řízení se přihlásilo řádně a včas několik subjektů. Po vyhodnocení nabízených cen za uvedené pohledávky představenstvo Podpůrného a garančního lesnického a rolnického fondu výběrové řízení zrušilo, protože nejvyšší nabízená cena nedosahovala ani 50% ceny určené znaleckým ústavem.
Prodej vlastnického podílu Výstaviště České Budějovice, který představuje 87,84% akcií, je ve stádiu přípravy. V současné době je znaleckým ústavem zpracováváno ocenění hodnoty tohoto vlastnického podílu. Po jeho vypracování představenstvo společnosti uváží načasování vyhlášení Veřejného výběrového řízení vzhledem k probíhající ekonomické krizi a reálnosti dosažení co nejvýhodnější ceny.
Současné vedení společnosti nastavilo trend transparentnosti a všechny zakázky probíhají prostřednictvím Veřejných výběrových řízení. Dalším prvkem transparentnosti je obsazení orgánů společnosti, kde jedním z členů představenstva je zástupce ministerstva financí a členové dozorčí rady jsou převážně zástupci odborné zemědělské veřejnosti.
Tímto prohlášením se distancujeme od nepravdivých informací, které jsou v současné době medializovány a jejichž možným dopadem je poškození dobré práce PGRLF, a.s.
Vladimír Suchý
tajemník představenstva
tel.:  724 961 249