Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Včelí mor na Svitavsku

25/09/08
smf

Včelaři z Vranové Lhoty a Chornice musejí úly spálit, to je jediný způsob jak s nebezpečnou nákazou bojovat. Před časem se včelí mor vyskytl také na Pardubicku. Autor: sek , zdroj. www.vetweb.cz
 

Včelí mor na Svitavsku

Nákaza byla zjištěna na Svitavsku a Strakonicku

Včelaři z Vranové Lhoty a Chornice musejí úly spálit, to je jediný způsob jak s nebezpečnou nákazou bojovat. Před časem se včelí mor vyskytl také na Pardubicku.
Včelstva jsou oslabená varroázou, která je diagnostikována stále častěji.
Veterinární lékaři vymezili ohnisko nákazy v okruhu pěti kilometrů. Rok včelaři nesmějí úly převážet, musejí chovy i med kontrolovat. Včelaři mohou moru zabránit prevencí, udržují-li čistotu v úlech nebo likvidují divoké roje včel, které mohou být nositeli moru.

Nejméně dvacet včelstev bude muset spálit včelař v Katovicích na Strakonicku. Jeho chov napadl včelí mor. Neléčitelnou nákazu už potvrdily laboratorní testy. Včelaři v okolí pak budou muset dbát mimořádných opatření. Na Strakonicku jde o první letošní ohnisko této nemoci. Předtím mor napadl včelstva v okolí Vodňan.
Na podezření přišel sám majitel začátkem září. Včely se budou likvidovat zhruba v příštím týdnu, týká se to 22 až 25 včelstev. Zatím jde o jednoho chovatele, dalších 11 včelařů v obci ale musí do úlů dát speciální podložky a včelí měl (odpad na dně úlu) poslat do laboratoře.
Všechny pomůcky a zařízení postiženého včelaře se spálí, nehořlavé věci je nutné vydezinfikovat. Na stanovišti se nesmí dalších pět let chovat jiná včelstva. Půdu pod úly je nejlepší rozorat. Chovatel může do šesti týdnů požádat státní fond o finanční náhradu za spálené úly a včelstva.
Pro další chovatele přitom nákaza znamená nemalé potíže. V ohnisku, tedy v postižené obci, nesmějí dva roky přemisťovat a prodávat včely mimo oblast, veškerý med k prodeji musí být kontrolován v laboratoři. V pětikilometrovém ochranném pásku kolem ohniska je sice možné včely převážet, ale jen třeba k poli v katastru obce. Chovatel však musí mít rozbor na včelí mor.
Na Strakonicku je to za poslední tři roky třetí ohnisko včelího moru. Loni nemoc postihla Truskovice a Libějovické Svobodné Hory u Vodňan, o rok dříve zasáhla oblast Vodňan a Újezdce.
Včelí mor je bakteriální nákazou, která napadá a zabíjí zavíčkovaný včelí plod. Postupně může zdecimovat celé včelstvo. Spory moru přežívají v úlech a na pomůckách až několik desítek let. V ČR se mor nesmí v žádném případě léčit antibiotiky jako v některých jiných zemích, ale včelstva v ohnisku nákazy se povinně likvidují.

Autor: sek   , zdroj. www.vetweb.cz