Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Další mlékárny chtějí snížit cenu

07/08/08
smf

Velké tuzemské mlékárny budou zřejmě následovat Madetu, která snižuje výkupní ceny mléka. O snížení výkupní ceny uvažují například mlékárny v Chocni, Klatovech, nebo v Kuníně. Autor: Přibík Oldřich , zdroj: www.agroweb.cz
 

Také další mlékárny chtějí snížit cenu
Velké tuzemské mlékárny budou zřejmě následovat Madetu, která snižuje výkupní ceny mléka. O snížení výkupní ceny uvažují například mlékárny v Chocni, Klatovech, nebo v Kuníně.

Choceňská mlékárna kupovala na počátku roku mléko za deset korun, nyní se cena snížila na 8,40 koruny za litr a dále se bude snižovat. Výkupní ceny sníží s největší pravděpodobností i Mlékárna Kunín, která průměrně za rok nakoupí přes 110 milionů litrů mléka od 50 zemědělců, řekla její mluvčí Eva Kijonková. Mlékárna má smlouvy s farmáři dlouhodobé – pěti až desetileté. Ceny se upravují každý měsíc podle vývoje na trhu. Za červen byla 8,56 koruny za litr.
Na stejném principu funguje i západočeská mlékárna Klatovy, která má společného vlastníka jako kunínská mlékárna, obě ovládá francouzská rodinná firma Lactalis.
Jihočeská Madeta oznámila, že zemědělcům z družstva Jih zaplatí za červenec 7,80 koruny za litr, což je zhruba o 70 haléřů méně oproti červnu. Začátkem roku přitom farmáři dostávali kolem deseti korun. Zástupců družstva Jih se snižování výkupních cen nelíbí, ale chtějí dále jednat.
Mlékárny v Pardubickém kraji hodlají výkupní ceny kolem osmi korun za litr ještě snižovat. Pokud se situace nezmění, může to být pro řadu zemědělců likvidační. "Je to drastické. Naše nákladová cena je kolem devíti korun," řekl David Novák, předseda východočeské divize družstva Mlecoop. Ve srovnání s počátkem roku tratí podnik měsíčně 24 milionů korun při denní produkci 400.000 litrů mléka, dodal.
Například Choceňská mlékárna kupovala na počátku roku mléko za deset korun, nyní se cena snížila na 8,40 koruny za litr. Podle ředitele Petra Marka cena ještě klesne pod osm korun. "Se zpožděním se v republice děje to, co v okolních státech. Jsme strašně malinká země na to, abychom se mohli chovat jinak než celá Evropa. Nám nezbývá nic jiného, když chceme být konkurenceschopní a nechceme krachovat. Cenu ovlivňují i lídři na českém trhu, Madeta nebo Olma," řekl.
Olomoucká mlékárna Olma zatím výkupní ceny mléka nesnížila a ani o tom se svými dodavateli nejedná. "Uvidíme, zda konkurence skutečně půjde s cenou dolů. Podle toho se zachováme, platíme zemědělcům průměrné ceny v republice," řekl obchodní ředitel druhého nejvýznamnějšího domácího výrobce mléčných výrobků Jan Vařeka. Doplnil, že v červenci výkupní cena Olmy přesahovala 8,4 koruny za litr.
Autor: Přibík Oldřich (5.8.2008), zdroj: www.agroweb.cz