Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

První peníze za uzavření cukrovarů

16/05/08
smf

Čeští pěstitelé cukrové řepy letos v červnu dostanou z restrukturalizačního fondu první část z bezmála 75 milionů eur (1,88 miliardy korun).  Zdroje: www.szif.cz, www.apickhk.cz

Zemědělci konečně dostanou první peníze za uzavření cukrovarů
Čeští pěstitelé cukrové řepy letos v červnu dostanou z restrukturalizačního fondu první část z bezmála 75 milionů eur (1,88 miliardy korun).
Peníze jsou určeny jako náhrada za vrácení cukerné kvóty a uzavření trojice tuzemských cukrovarů Eastern Sugar vv Hrochově Týnci na Chrudimsku, Němčicích nad Hanou na Prostějovsku a Kojetíně na Přerovsku. Letos v červnu bude vyplaceno 40 procent a příští rok v únoru 60 procent z této částky, uvedl na svých internetových stránkách Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).
 
Z restrukturalizační podpory připadne zhruba 71 procent společnosti Eastern Sugar a zbývající část si rozdělí pěstitelé cukrové řepy. Vláda navíc v dubnu rozhodla, že bývalí pěstitelé cukrové řepy, kteří byli dodavateli společnosti Eastern Sugar, by měli dostat více než 11 milionů eur (276 milionů korun) na nákup nových zemědělských strojů.
 
Společnost Eastern Sugar, která je společným podnikem britské Tate & Lyle a francouzské Saint Louis Sucre, před koncem roku 2006 oznámila, že v souladu s plánovaným omezováním cukerné výroby v EU uzavře všech pět závodů ve střední Evropě, tři v Česku a po jednom na Slovensku a v Maďarsku. Vzdala se tak cukerné kvóty, za což z Bruselu získala finanční kompenzace, z nichž část připadne zemědělcům.
 
Česko přišlo po odchodu cukrovarnické skupiny Eastern Sugar o povolenky na produkci více než 100 000 tun řepy. Loni tak tuzemská produkce klesla o čtvrtinu na přibližně 340.000 tun z dřívějších 450 000 tun. ČR, která byla dosud tradičním výrobcem a exportérem cukru, jej nyní musí více dovážet. Zatímco loni vyvezlo Česko v prvním pololetí 60 000 tun, což je třetina objemu ve stejném období roku 2006, dovoz vzrostl o polovinu téměř na 40 000 tun.
 
Základem reformy cukerního pořádku EU je pokles zaručených cen cukru v EU během čtyř let do roku 2010 skoro o 40 procent a obdobné výrazné zlevnění cukrovky. To má vést k odchodu nekonkurenceschopných výrobců z trhu. Produkce cukru v unii tak má během čtyř let klesnout asi o 25 procent, tedy asi o šest milionů tun.