Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ptačí chřipka na Pardubicku!

21/06/07
smf

Ve středu Státní veterinární zpráva potvrdila očekávané – v zemědělském chovu v obci Tisová na Orlickoústecku je virus ptačí chřipky. Zdroj: www.aktualne.cz
 

Na Pardubicku ptačí chřipka přímo v chovu
 
Ve středu Státní veterinární zpráva potvrdila očekávané – v zemědělském chovu v obci Tisová na Orlickoústecku je virus ptačí chřipky.
Chov čítá asi 6000 krůt, z nichž 1800 uhynulo. Ve čtvrtek by měly být známy výsledky kontrolního vyšetření, které určí, o jaký typ viru jde
Ministr zemědělství Petr Gandalovič Právu řekl, že Česko už o případu informovalo i Evropskou komisi, i když nepředpokládá, že by EU žádala rozsáhlá opatření po celé zemi, natož embargo vývozu. Dodal, že deset kilometrů kolem farmy úřady zaevidují všechny chovy ptactva, takže kontroly čekají i soukromníky a malé chovatele. "Kdyby se našly další infikované případy, bylo by nutné přistoupit k likvidaci chovů v celém okruhu." Hned ve středu večer zasedla mimořádně bezpečnostní rada Pardubického kraje.
Chov v Tisové patří podle veterinární správy Zemědělsko obchodnímu družstvu Zálší. Zbylá drůbež z chovu v Tisové bude ve čtvrtek utracena.
Zdroj: www.aktualne.cz, 21.6.2007