Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nová pravidla chovu brojlerů  v EU

10/05/07
smf

Dlouhá jednání skončila kompromisem, který omezuje hustotu chovu brojlerů na 33 kilogramů na metr čtvereční, v případě zvlášť příznivých podmínek na 39 kilogramů. Zdroj: www.vetveb.cz, autor: sek

Ministři zemědělství EU se dohodli na nových pravidlech chovu brojlerů

Dlouhá jednání skončila kompromisem, který omezuje hustotu chovu brojlerů na 33 kilogramů na metr čtvereční, v případě zvlášť příznivých podmínek na 39 kilogramů.

Výsledek velmi dobrou zprávou pro chovatele. O zlepšení podmínek chovu brojlerů, které si dosud upravovaly samy členské státy, usilovala Evropská komise už od roku 2005. Původní návrh počítal s omezením hustoty chovu brojlerů na 32 kilogramů na metr čtvereční. V případě, že by chovatelé měli dobré podmínky, například kvalitní ventilaci, pak na 38 kilogramů.
Kompromis, který zvýšil navrhovanou maximální hustotu zvířat v chovu o jeden kilogram, prosazovalo kromě Česka například také Polsko, Francie nebo Maďarsko.
Původní návrh by vedl k patnáctiprocentnímu snížení produkce kuřat na výkrm, ke snížené spotřebě krmného obilí, k výraznému zdražení výroby kuřecího masa a zvýšení dovozu ze třetích zemí. Kompromis na jedné straně zlepší podmínky pohody zvířat v chovech brojlerů a na druhé straně nezatíží chovatele nad únosnou míru.
Zlepšení podmínek, za jakých budou moci být brojleři v EU chováni, se odrazí nejen na kvalitě masa, ale také na zdraví konzumentů.
V odsouhlaseném návrhu, jímž se budou muset členské státy unie začít řídit nejpozději v červnu 2010, se počítá také se zvláštním bonusem pro ty chovatele, kteří prokážou velmi nízkou úmrtnost zvířat v chovu. Tito producenti budou moci zvýšit hustotu chovaných brojlerů až na 42 kilogramů na metr čtvereční. Ministři se shodli také na dalších technických normách chovu týkajících se například osvětlení, ventilace nebo způsobu zacházení s poraněnými zvířaty.
Plány Evropské komise zpřísnit unijní standardy chovu zvířat projednávali ministři zemědělství EU už loni v červnu a dohody tenkrát nedosáhli. Směrnice o ochraně brojlerů a akční plán zlepšování péče o zvířata do roku 2010 narazily na odpor především nových členských zemí unie, které se obávaly dopadů nového opatření na konkurenceschopnost.
V EU se každoročně vykrmí a porazí asi šest miliard kusů brojlerů. Život v délce 38 až 42 dnů tráví tato zvířata často v přeplněných halách s umělou ventilací a osvětlením.

Autor: sek, zdroj: www.vetweb.cz, 9.5.2007