Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Spotřeba antibiotik klesá

01/12/23
smf

Spotřeba antibiotik dál klesá Za rok 2022 mohl Ústav pro kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv znovu vykázat, že se spotřeba antimikrobik snížila a Česko tak dál patří mezi země se spotřebou antimikrobik výrazně nižší, než je průměr EU. V roce 2022 bylo v ČR spotřebováno v průměru 46,4 miligramu antibiotik na kus hospodářského zvířete. Průměr […]

Spotřeba antibiotik dál klesá

Za rok 2022 mohl Ústav pro kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv znovu vykázat, že se spotřeba antimikrobik snížila a Česko tak dál patří mezi země se spotřebou antimikrobik výrazně nižší, než je průměr EU. V roce 2022 bylo v ČR spotřebováno v průměru 46,4 miligramu antibiotik na kus hospodářského zvířete. Průměr sledovaných 31 zemí je přitom 73,9 miligramu. Chovatelé hospodářských zvířat dokázali od roku 2010 snížit spotřebu na jeden kus o více než polovinu. Vypovídá to o velmi dobré chovatelské práci i o obrovském posunu zdravotního stavu prasat u nás.

Mezi země s nejvyšší spotřebou antibiotik patří Polsko a Španělsko. Pokud navíc přidáme Německo a Belgii, kde je sice spotřeba lehce pod průměrem, přesto ale výrazně nad úrovní ČR, máme čtveřici zemí, odkud se k nám dováží 80 % veškerého importu vepřového masa. Argument proč dávat přednost tuzemskému masu je tedy nasnadě.

Zdroj: ESVAC

Autor: Svaz chovatelů prasat