Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Na Pobřeží pomerančového květu

18/07/23
PV

Ve dnech 4.-11. března 2023 skupina členů Spolku absolventů a přátel zemědělské školy v Chrudimi, z. s. navštívila Španělsko, v rámci projektu s názvem: „Vzdělávání v zemědělství s ohledem na změny klimatu“ který je realizován v Programu ERASMUS +. V rámci stáže navštívili oblast Valencijského společenství, konkrétně pak město Alicante a jeho okolí, aby načerpali nové poznatky z oblasti zemědělství a zemědělské výroby, jež jsou v mnohém odlišné od České republiky. Členové byli rozděleni podle svého zaměření na pět skupin, kdy každá působila na jiné farmě a získávala specifické informace, které jsme si vzájemně vyměnili a zpracovali do závěrečného výstupu projektu a pro besedy s veřejností.

Hlavním rozdílným znakem východního španělského pobřeží, stejně jako celé jižní Evropy, od naší země je podnebí, jež ovlivňuje i charakter tamního zemědělství závislého zejména na úhrnu dešťových srážek. Subtropický pás, v němž se Valencijské společenství nachází, v letošním roce bohatstvím srážek neoplývá. V měsíci březnu jsou tamní obyvatelé zvyklí na vydatné deště, avšak na začátku tohoto měsíce oblast již delší dobu déšť neviděla a od chvíle našeho návratu zpět domů se situace příliš nezměnila. Ostatně otázka ohledně vodních zdrojů nás provázela po dobu celého studijního pobytu, především bych ale chtěl, abyste si v tomto článku přečetli ty nejdůležitější informace z naší cesty.

Hlavním smyslem naší cesty bylo poznat to nejpřednější z oblasti zemědělské produkce v okolí města Alicante. Jednou ze spolupracujících farem byly citrusové plantáže Huerto San Eusebio. Nejrůznější druhy citrusů se na této farmě pěstují na rozloze 34ha, například pomeranče, mandarinky, citrony, dále pak menší a kuriozní citrusy, jako jsou například kumqua či Buddhova ruka. Největším problémem pro plantáže budované po generace jednou rodinou však není voda, nýbrž lidský faktor. Mladí lidé odcházejí do měst a o rodový odkaz se nemá kdo postarat…leč toto téma je stále aktuálnější i v naší zemi.

Další skupina poznala podnik  Bodegas Bocopa Alicante, jenž se specializuje na pěstování vinné révy a výrobu vína. Mnohé milovníky suššího jistě potěší, že na jednom tisíci hektarů se pěstují značky typu Alcanta, Marina, Laudum či Senorio de Benidorm. Tato společnost vznikla roku 1987, a to spojením několika menších vinařství oblasti města Alicante za účelem zvýšení produkce a lepší propagace vín z této části Španělska. Jakmile společnost dosáhla uznání svých vín na provinční, národní, a dokonce i mezinárodní úrovni, zřídila posílené technické oddělení pro zlepšení zdraví a kvality vinic a hroznů. Integrovaná léčebná skupina reguluje mechanizaci, hnojiva, fytosanitární prostředky, dále kontroluje stav jednotlivých kmenů a listů a má na starost prevenci škůdců. Bocopa je svým přístupem významným průkopníkem v oblasti enologie. Od roku 1996 společnost soustavně provádí výzkum v oblasti transformace vinic, pěstování a zpracování ekologických vín. Od té doby patří Bocopa ke světovým lídrům na trhu s víny s názvem „Bio“, resp. se společnost zaměřuje na produkci tzv. veganských vín, jelikož součástí pěstování hroznů není údajně žádná živočišná složka, zejména v oblasti hnojení.

Hlavním smyslem naší cesty bylo poznat to nejpřednější z oblasti zemědělské produkce v okolí města Alicante. Jednou ze spolupracujících farem byly citrusové plantáže Huerto San Eusebio. Nejrůznější druhy citrusů se na této farmě pěstují na rozloze 34ha, například pomeranče, mandarinky, citrony, dále pak menší a kuriozní citrusy, jako jsou například kumqua či Buddhova ruka. Největším problémem pro plantáže budované po generace jednou rodinou však není voda, nýbrž lidský faktor. Mladí lidé odcházejí do měst a o rodový odkaz se nemá kdo postarat…leč toto téma je stále aktuálnější i v naší zemi.

Další skupina poznala podnik  Bodegas Bocopa Alicante, jenž se specializuje na pěstování vinné révy a výrobu vína. Mnohé milovníky suššího jistě potěší, že na jednom tisíci hektarů se pěstujíznačky typu Alcanta, Marina, Laudum či Senorio de Benidorm. Tato společnost vznikla roku 1987, a to spojením několika menších vinařství oblasti města Alicante za účelem zvýšení produkce a lepší propagace vín z této části Španělska. Jakmile společnost dosáhla uznání svých vín na provinční, národní, a dokonce i mezinárodní úrovni, zřídila posílené technické oddělení pro zlepšení zdraví a kvality vinic a hroznů. Integrovaná léčebná skupina reguluje mechanizaci, hnojiva, fytosanitární prostředky, dále kontroluje stav jednotlivých kmenů a listů a má na starost prevenci škůdců. Bocopa je svým přístupem významným průkopníkem v oblasti enologie. Od roku 1996 společnost soustavně provádí výzkum v oblasti transformace vinic, pěstování a zpracování ekologických vín. Od té doby patří Bocopa ke světovým lídrům na trhu s víny s názvem „Bio“, resp. se společnost zaměřuje na produkci tzv. veganských vín, jelikož součástí pěstování hroznů není údajně žádná živočišná složka, zejména v oblasti hnojení.

V podniku Helados La Ibense Gisbert nás ochotně zasvětili do tajemství výroby místní zmrzliny a dalších produktů včetně vaflí a palačinek. Podnik má více jak stoletou tradici založenou především na ruční řemeslné výrobě. Kvalitě produktů tohoto podniku přispívá jejich přísná kontrola. I zde se vyrábí typický regionální nápoj zvaný horchata, a to z hlízek šáchoru jedlého, což je prastará rostlina. Její hlízky byly nalezeny v egyptských pouštních hrobech v šest tisíc let starých nádobách. Ukládaly se tam jako potrava na věčnou cestu pohřbeného. Později se šáchor dával do sarkofágů. Přestože byl znám už Babyloňanům, jako potravina měl vždy pouze lokální význam. Ve Španělsku se šáchor pěstuje především v okolí Valencie a Alicante. Zde se také zrodilo šáchorové „mléko“ horchata.

Šáchor jedlý má hnědé, škrobnaté, olejnaté a sladké hlízy mandlové chuti. Proto se jim v některých zemích přezdívá podzemní mandle. Šáchor se vysazuje v dubnu nebo v květnu do písčitých půd a sklízí se v období od října do prosince. Jelikož hlízky musejí v zemi dozrát, nadzemní část se vypálí nebo pokosí. Následně však musí být řádně proprány a dezinfikovány a teprve po otestování v laboratoři, zda neobsahují zárodky infekčních onemocněních, mohou být použity k výrobě nápoje, jehož konzumace prý napomáhá předejití různých chorob a neduhů trávicího traktu či dokonce infarktu.

Zahradnictví Viveros orts bylo naším dalším působištěm. Je tvořeno malým rodinným týmem, kterému se díky úsilí a nepřetržité práci podařilo v průběhu let upevnit se jako jeden z nejlepších podniků tohoto druhu v oblasti.
Specializují se zde na pokojové rostliny, exteriér, ozdoby a dekorace.

Velmi zajímavé informace měli možnost získat členové ve firmě Asociación Piteralandia Jardin Didactico, jenž se zaměřuje na pěstování a následný prodej sukulentů a netřesků. Majitel, jehož osobní zajímavostí je, že do Španělska přijel před padesáti lety na dovolenou a již zde zůstal, je univerzitním profesorem a jeho osobní zájem je zaměřen na pěstování nejrůznějších druhů agáve a výroby následných produktů, přestože pochází z rodiny holandských pěstitelů tulipánů. Velmi nás zaujalo právě agáve, z nějž se získává sisál, sotol a mezcal. Poslední dvě uvedené komodity slouží k výrobě alkoholických nápojů, stejně jako tequila získávaná z agáve tequilana a pulgue z agave americana. Měli jsme možnost sledovat zdravotní stav rostlin a vliv klimatu na jejich růst. V poslední době se zvyšují teploty, zvyšuje se i intenzita slunečního záření. Z toho důvodu musí být některé rostliny přistíněny. Široký sortiment rostlin přivádí do tohoto podniku i vysokoškolské studenty, kteří zde jednotlivé rostliny zkoumají a zároveň o ně pečují. Zajímavý byl způsob množení kaktusů řízkováním a roubování barevných variací na zelené kaktusové podnože. Tato zkušenost byla i velkým přínosem pro celou skupinu, jelikož právě v Chrudimi působí významný spolek pěstitelů kaktusů.

A to bylo z hlediska agroturistiky vše, nyní je i chvíle na prožitek kulturní. Rád bych uvedl, že města Alicante a Valencia jsou významnými historickými městy. Zá návštěvu jistě stojí velkolepý středověký hrad Santa Barbara tyčící se nad městem Alicante, dále pak i hrady v okolí jako odkazy na arabskou kulturu, která měla na utváření dnešního společenského klima území Pyrenejského poloostrova v dřívějších dobách silný vliv.

Co bych ale zmínil nejraději je informace, že jsme tuto oblast navštívili v době svátků fallas, kteréž by se daly vykládat jako obdoba našich jarních svátků vynášení Morany a dalších. Fallas jsou typické zejména pro město Valencia, jejíž historické centrum rovněž doporučuji k návštěvě, a to jednak pro architekturu a jednak pro nekonečné společenské a kulturní vyžití, jež by chtěl jistě návštěvník východního Španělska okusit.

Nicméně tyto svátky se nesou ve znamení oslav přímo v ulicích města spojených s výstavou monumentálních papírových soch na hlavních náměstích. Tyto výstavy jsou doprovázeny ohňostroji, dále pak setkáními společenského a zábavního charakteru. Zpravidla trvají týden až dva v měsíci březnu, přičemž vyvrcholením je svátek svatého Josefa, kdy se vystavené sochy zapálí. Ohně jsou symbolem konce zimního období a začátku jara, které symbolizuje především nový začátek našeho společenského života a z hlediska zemědělského i začátek nového hospodářského roku.

 

Autor: Ing. Ludmila Kabelová