Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Aktualizace vyhlášky o použití sedimentů na zemědělské půdě

21/07/23
smf

Od 1. července 2023 nabyla účinnosti novela vyhlášky č. 257/2009 Sb., o používání sedimentů na zemědělské půdě. Hlavním důvodem novelizace této vyhlášky bylo doplnění formuláře Hlášení o použití sedimentů na zemědělské půdě, který ve vyhlášce dosud chyběl. Formulář hlášení je nyní přílohou č. 7 vyhlášky č. 257/2009 Sb. Kromě údajů, které identifikují zemědělského podnikatele jež hodlá sedimenty aplikovat, obsahuje […]

Od 1. července 2023 nabyla účinnosti novela vyhlášky č. 257/2009 Sb., o používání sedimentů na zemědělské půdě.

Hlavním důvodem novelizace této vyhlášky bylo doplnění formuláře Hlášení o použití sedimentů na zemědělské půdě, který ve vyhlášce dosud chyběl.

Formulář hlášení je nyní přílohou č. 7 vyhlášky č. 257/2009 Sb. Kromě údajů, které identifikují zemědělského podnikatele jež hodlá sedimenty aplikovat, obsahuje hlášení i údaje o termínu a místě aplikace a dále údaje o osobě, provádějící aplikaci.

Povinnost zasílat hlášení o použití sedimentů na zemědělské půdě je zakotvena v § 9 odst. 4 zákona č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, rostlinných biostimulantech a substrátech a o agrochemickém zkoušení zemědělských půd, hlášení o použití sedimentů na zemědělské půdě by mělo být zemědělským podnikatelem zasláno na ÚKZÚZ nejpozději 14 dní před jejich použitím.

Celá informace ZDE.