Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Tak nám vyměnili ministra. Zemědělství za časů teologa

26/06/23
smf

Mladá fronta DNES/Hovory z lán(ů) – Ač se tentokrát nejednalo o „sarajevský atentát“, a to ani ten Klausův z poloviny 90. let, ani ten Ferdinandův z roku 1914, byla výměna ministra zemědělství Zdeňka Nekuly na spadnutí. O konci ministra, který, jak sám řekl, „necítil podporu spolustraníků“, si už pár měsíců štěbetali lidovečtí vrabci na střeše […]

Mladá fronta DNES/Hovory z lán(ů) – Ač se tentokrát nejednalo o „sarajevský atentát“, a to ani ten Klausův z poloviny 90. let, ani ten Ferdinandův z roku 1914, byla výměna ministra zemědělství Zdeňka Nekuly na spadnutí. O konci ministra, který, jak sám řekl, „necítil podporu spolustraníků“, si už pár měsíců štěbetali lidovečtí vrabci na střeše paláce Charitas.

Když jsem byl na středu 14. června ráno pozván na schůzku k předsedovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi, zdála se varianta výměny stráží na ministerstvu zemědělství vysoce pravděpodobná. Na místě se vše neoficiálně potvrdilo s tím, že Nekulův odchod bude oficiálně zveřejněn v úterý 20. června. Na schůzce jsme se dohodli na informačním embargu, které jsem také respektoval.

Když jsem pak o dvě hodiny později četl na internetu článek o odchodu Nekuly včetně jména nového ministra, nemohl jsem si nevzpomenout na scénu z filmu Adéla ještě nevečeřela, kde se v údajném utajení poprvé ocitá „nejslavnější detektiv Ameriky v Praze“, přičemž mu jsou zároveň podávány noviny přesně s tímto titulkem. A na komentář komisaře Ledviny k poměrům v zemích českých: „Vědí, u nás se všechno vykecá.“ Jméno Nekulova nástupce Marka Výborného vzbudilo určité kontroverze. I když to rozhodně není v současném kabinetu plném odborníků na úplně jiný resort, než který vedou, výjimkou, není Výborný vzděláním ani profesním zaměřením zemědělec. Zemědělské vzdělání by bylo samozřejmě výhodou, ale politika nevyžaduje jen odbornost, ale také zkušenosti a „ostřejší lokty“. Ministr zemědělství by se měl za české zemědělce umět poprat, ať už v Bruselu, ve Strakovce, nebo ve Sněmovní ulici.

Jako bývalému stranickému předsedovi a dosavadnímu předsedovi poslaneckého klubu lidovců panu Výbornému rozhodně nechybí schopnost hledat kompromis, fungovat jako mediátor různých a mnohdy protichůdných zájmů, znalost legislativního procesu ve Sněmovně a také profesionální mediální vystupování, které bylo slabší stránkou ministra končícího. Jako absolvent teologie a bývalý učitel s aprobací pro dějepis, latinu a společenské vědy určitě porozumí otázce „Quo vadis?“. Kam kráčí české zemědělství ve chvíli, kdy jsme špička Evropy ve vyplňování zbytečných lejster, ale zároveň se kácejí ovocné sady a ruší chovy hospodářských zvířat? Možná je s tím pětikoalice spokojená, ale dobrý ministr by být neměl, ať už to je, nebo není člověk z oboru.

Autor: Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR