Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

V Přívratu funguje další z hybridních prodejen. Pardubický kraj by je chtěl systémově podpořit

29/03/23
PV

V prodejně potravin v obci Přívrat nedaleko České Třebové si mohou lidé objednat nákup do výdejního boxu, ze kterého si ho později vyzvednou a zaplatí jej i mimo otevírací dobu. Jde již o druhý typ hybridní prodejny, jež v Pardubickém kraji funguje. Jak takový nákup v praxi vypadá, si jel vyzkoušet radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

Můžeme se označit za průkopníky hybridních prodejen v České republice, protože jsme prvním krajem, kde takovou službu nabízí. Jinde už možná fungují automatizované prodejny, ale jejich účelem je většinou zvýšení zisku. Hybridní venkovské prodejny, které jsme otevřeli u nás v kraji, představují řešení, jak zachovat samotnou službu obchodu v rámci obce. Po Bítovanech je to i prodejna v Přívratu, která zákazníkům nabízí možnost objednat si nákup předem. Obsluha jej následně připraví k odběru do chlazeného výdejního boxu. Obec se tím snaží vyjít vstříc občanům, kteří si nestíhají v obchodě nakoupit během otevírací doby. Když je prodejna otevřená, lidé si tu mohou nakoupit i obvyklým způsobem,“ vysvětlil radní Miroslav Krčil. Ten zároveň sdělil, že Pardubický kraj by chtěl časem pro tyto typy prodejen zařídit systémovou podporu. „Venkovské prodejny podporujeme dlouhodobě prostřednictvím dotačního podtitulu Programu obnovy venkova, ale zároveň bychom chtěli podat pomocnou ruku i těm obcím, které přijdou s nápadem na otevření takto specifické prodejny, jejíž počáteční provoz se bez finanční pomoci neobejde. Další obce o jejich zřízení také uvažují. V nejbližší době proto pro zájemce uspořádáme seminář, kde bychom jim nastínili reálné možnosti podpory. Zároveň by jim zde mohly obce, ve kterých už prodejny fungují, předat své zkušenosti.“

Ačkoliv se provoz boxů teprve rozjíždí, občané už si na tuto službu podle starosty Přívratu Jana Stránského zvykají. „Za první týden a půl provozu jsme měli přes třicet výdejů, což považuji na začátek za slušné. Boxy nejsou klíčovou, ale doplňkovou vlastností našeho obchodu, a cílí především na obyvatele, kteří chtějí nakupovat v našem obchodě a podporovat jej, ale jejich pracovní nebo jiné časové vytížení jim nedovoluje navštívit obchod v otevírací době,“ dodal.

První hybridní prodejna byla v rámci kraje otevřena v obci Bítovany na Chrudimsku. Nese název „Fééér samoobslužný obchůdek“ a mohou v něm nakoupit třeba i ti, kteří přijíždějí z práce později. Ráno a dopoledne je v prodejně přítomna obsluha, odpoledne a večer se obchod přepíná do samoobslužného režimu.

Zdroj: pardubickykraj.cz