Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zemědělci vybrali pro Moravu 1,5 milionu korun, pomoc by byla rychlejší s fondem

08/07/21
smf

Zemědělci sdružení v Agrární komoře ČR a Zemědělském svazu ČR zatím vybrali ve sbírce pro poškozené tornádem na jižní Moravě přes 1,5 milionu korun. Zdroj: AK ČR

Zemědělci sdružení v Agrární komoře ČR a Zemědělském svazu ČR zatím vybrali ve sbírce pro poškozené tornádem na jižní Moravě přes 1,5 milionu korun. ČTK to sdělila mluvčí komory Barbora Pánková. Sbírka potrvá do konce července, peníze potom budou předané nejvíce poškozeným obcím. Podle místopředsedy Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků a bývalého ministra zemědělství Jiřího Milka by pomoc byla rychlejší, kdyby fungoval fond těžko pojistitelných rizik.

Zemědělci se také zapojili v postižených oblastech do úklidových prací, mají k dispozici traktory s čelním nakladačem a další těžkou techniku, pomocí které mohou například odvážet suť z poničených domů.

„Od čtvrtečního večera desítky zemědělců pomáhají obyvatelům zasažených oblastí s odklízením trosek a zajištěním základních potřeb. Další stovky a tisíce z celé republiky nabízejí materiální i peněžní pomoc postiženým kolegům, aby mohli co nejdříve obnovit svá hospodářství, postarat se o plodiny na polích i trvalých kulturách a zajistit odpovídající péči o hospodářská zvířata,“ dodal předseda svazu Martin Pýcha.

Podle komory chybí zemědělcům na jižní Moravě nejvíc stavební materiál. „Posílají jim ho jejich kolegové i ze vzdálených částí republiky a zemědělci si v místě také pomáhají vzájemným půjčováním techniky nebo darováním krmiv pro zvířata,“ dodala.

Podle Milka jsou lidské osobní tragédie nejdůležitější, ale ztráty v zemědělství se musí vypořádat rychle. „Je poměrně zdlouhavé, když se začne řešit, zda byl někdo pojištěný, nebo ne a na jakou pomoc od státu případně dosáhne. Pokud by už existoval například Fond těžko pojistitelných rizik, peníze by okamžitě čerpali všichni zasažení a pomoc by tak mohla být rychlejší,“ sdělil ČTK místopředseda.

Loni na podzim pět oborových zemědělských organizací odmítlo návrh a způsob projednání zákona o fondu těžko pojistitelných rizik. Ten chtělo předložit ministerstvo zemědělství jako poslanecký návrh. Pod odmítavým stanoviskem ministerstvu jsou kromě Asociace soukromého zemědělství podepsané také zaměstnavatelský Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Společnost mladých agrárníků ČR, Svaz marginálních oblastí a PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Podle návrhu, který organizace prezentují jako ministerský, by podpora státu postiženým firmám měla být ve stejné výši, jako jsou celkem odvody placené zemědělskými podnikateli. O potřebě fondu se hovoří již desítky let.  Zdroj. AK ČR

Zařazeno v AK ČR, Aktuality, Partneři