Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Informace ke kauze hovězího masa z Polska

01/02/19

Informace MZE

Ministerstvo zemědělství přináší aktualizované informace k probíhající aféře týkající se polského hovězího masa z nelegálních porážek.


Foto: Shutterstock

Probíhající skandál týkající se nelegálních porážek v Polsku je primárně výsledkem nelegálních aktivit, i vzhledem k tomu, že porážka byla vykonávána záměrně v noci, aby se zabránilo úřednímu dohledu. Maso a produkty ze skotu, který neprošel po poražení (post mortem) veterinární prohlídkou, nesmí být uváděny na trh. Takové maso a produkty není možné prohlásit za zdravotně nezávadné.  

Státní veterinární správa ČR zahájila již v pondělí 28. 1. 2019 zpřísněné veterinární kontroly dováženého hovězího masa, které zatím neodhalily žádné hovězí maso z nelegálních porážek v Polsku. Podle Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) nepatří ČR mezi země, do kterých byly maso a výrobky distribuovány.   
 

Aktuálně 

31. 1. 2019

  • Podle dnešních informací ze systému RASFF bylo hovězího maso z nelegálních porážek v Polsku distribuováno do 10 členských států EU, ČR mezi nimi není.  

 

30. 1. 2019

  • Ministerstvo zemědělství obdrželo dnes v podvečer informace, podle kterých maso z ilegálních porážek na jatkách v Mazovském regionu v Polsku putovalo, přes dva zpracující závody, na trh v šesti členských zemích EU. Dle sdělení polské veterinární správy šlo celkem o 2 162 kg masa, z toho přibližně 200 kg na slovenský trh, další pak například do Francie. Toto maso bude staženo a zlikvidováno. Do ČR se dle sdělení polské strany závadné maso nedostalo.

„Potvrzuje se, že naše kroky byly opodstatněné. Dle mých informací posílá Evropská komise do Polska audit, který má celou věc důkladně prošetřit. Zítra očekávám další podrobné informace z polské strany a budu požadovat vysvětlení. Není možné, aby se maso z nelegálních porážek dostalo do členských zemí, s oficiálními dokumenty a razítky,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman s tím, že nadále zůstávají v platnosti zesílené kontroly dovozů.  

  • Ministr zemědělství ČR M. Toman se sešel s velvyslankyní Polské republiky v ČR, pí. Barbarou Annou Ćwiorovou.

Vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana k tomuto setkání:

„Podle paní velvyslankyně se žádné maso z jatek, kterých se kauza týká, neexportovalo do České republiky. Informovala mě, že provozovateli jatek bylo odebráno živnostenské oprávnění a případ začala vyšetřovat polská policie a prokuratura, veškeré maso z těchto jatek bylo staženo z trhu. Byly také nařízeny kontroly jatek v celém regionu. Polská strana slíbila, že nás bude nadále informovat o všech dalších krocích, v pondělí bych měl na toto téma telefonicky hovořit s polským ministrem zemědělství Janem Krzysztofem Ardanowskim o vývoji situace. Paní velvyslankyni jsem také sdělil, že uzavření jedněch jatek pro mě není dostatečné, požaduji, aby Polsko přijalo systémová opatření v celé zemi. Primární je pro mě ochrana našich spotřebitelů, takže chci záruky, že obchodování s nemocnými zvířaty nebude pokračovat a taková zvířata se nedostanou na jatka. Také chci ujištění, že v Polsku budou fungovat křížové kontroly na stejné úrovni, jako v České republice, kde dokážeme vysledovat původ každého kilogramu hovězího masa. Do té doby, než dostaneme skutečné záruky o funkčnosti polského systému, budou u nás nadále probíhat zesílené kontroly zásilek z Polska.“   

  • Kauza probírána na dnešním setkání hlavních veterinárních úředníků členských zemí EU v Bruselu. Zástupce ČR vyjádřil znepokojení nad vzniklou situací a způsobem komunikace polských orgánů.

 

28. 1. 2019

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství

V souvislosti se skandálem na polských jatkách, o kterém včera a dnes informovala média, se dnes v Bruselu setkal český ministr zemědělství Miroslav Toman se svým polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowskim. Požádal jej o oficiální informace. Po jejich vyhodnocení přijme Česká republika všechna nutná opatření.

„Hned poté, co jsem obdržel informace o problémech na polských jatkách, jsem inicioval setkání se svým polským kolegou. Důrazně jsem jej požádal o oficiální informace, které vyhodnotíme a přijmeme odpovídající opatření,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. Polský ministr přislíbil, že se bude situací okamžitě po návratu zabývat a vyvodí z ní patřičné důsledky.

Dle informací médií docházelo na jatkách z Mazovského vojvodství v Polsku k porážkám nemocných krav. Maso pak bylo bez přítomnosti veterinářů označeno jako nezávadné, vhodné k lidské konzumaci a uvolněno na trh.

Státní veterinární správa (SVS) se dnes oficiálně dotázala polských dozorových orgánů, zda se hovězí maso z uvedených jatek mohlo dostat mimo hranice Polska. Na odpověď v současnosti čeká. 

„Prioritou je pro mě ochrana našich spotřebitelů, proto jsme po dohodě s ústředním ředitelem Státní veterinární správy zahájili intenzivní kontroly zaměřené na polské hovězí maso zejména z Mazovského vojvodství,“ uvedl ministr Toman.

Podle informací Státní veterinární správy se do ČR v loňském roce přivezlo téměř 28 tisíc zásilek hovězího masa z Polska o celkové hmotnosti téměř 14 300 tun. Při kontrolách živočišných produktů SVS zakázala uvolnit na trh v ČR necelých 8 tun polských potravin (7,6 tuny kuřecího masa, 54 kg vepřového masa, 30 kg drůbežího kebabu a 4 kg masných výrobků).

SVS věnuje kontrolám zahraničních potravin stabilně vysokou pozornost a počty kontrol meziročně stále mírně stoupají. Například v roce 2017 provedli inspektoři 7 048 kontrol zahraničních potravin, v roce 2018 pak 7 175 kontrol.    
 

Podrobná informace o kauze 

Dne 26. 1. 2019 odvysílala polská televize TVN reportáž týkající se porážek a zpracovávání nemocných kusů hovězího dobytka. Autoři reportáže se na jatkách společnosti v Mazovském vojvodství nechali zaměstnat a reportáž natočili skrytou kamerou. Podle autorů reportáže tato praxe, tj. zpracovávání masa z nemocných a uhynulých zvířat, údajně probíhá v celé zemi.

Podle informátora TVN se na jatkách prodávají nejen nemocné, ale také uhynulé kusy hovězího. Je prý mnoho firem v celém PL, které se na obchodování s „ležícím dobytkem“ specializují. Za zdravou krávu musí jatka zaplatit v průměru 2500 PLN (15000,- Kč), za „ležící“ maximálně 400 – 500 PLN (3000,- Kč). Jatka střední velikosti, kde se vykupují pouze zdravé krávy, si mohou vydělat 350 tisíc PLN (2,1 mil. Kč) ročně. Zpracováním nemocných a uhynulých zvířat získají 2,5 milionu PLN (15 mil. Kč) ročně.

Předseda Svazu polského masa J. Rey v rozhovoru pro rádiovou stanici TOK FM tvrdil, že podobná praxe může probíhat na menších jatkách, kde mohou využívat i tyto nelegální způsoby, jak přežít na trhu.

Podle polského hlavního veterinárního úředníka je materiál odvysílaný polskou televizí třeba hodnotit jako ukazující bezprostřední porušení zákona na ochranu zvířat, vedoucí k záměrnému, obzvláště krutému utrpení farmových zvířat. Materiál bezpochyby prokazuje, že odhalené aktivity jsou nelegální, vzhledem k tomu, že porážka byla vykonávána záměrně v noci, aby se zabránilo úřednímu dohledu.   
 

Opatření přijatá polskou veterinární službou

Během kontrolního řízení byli identifikováni majitelé zvířat, která byla předmětem transportu. Dále byl identifikován prostředník, který převážel dobytek nevhodný k převozu a osoby zodpovědné za pohodu zvířat na jatkách.

Veškerá zjištění veterinární služby byla postoupena policii, která na místě zajistila důkazy a vykonala další vyšetřovací kroky.

Podle informací získaných od regionálního veterinárního úředníka Mazovského vojvodství, okrskového veterinárního úředníka v Ostrovu Mazovském byl také předmětným jatkám odejmut souhlas s provozováním porážky dobytka (formou administrativního rozhodnutí).

Současně bylo staženo maso vyrobené v předmětném závodě ze zvířat, u kterých nebylo doloženo provedení veterinární prohlídky po poražení.

Bylo vydáno oznámení systémem RASFF, ve kterém bylo naznačeno, že hovězí maso a výrobky z daného závodu byly distribuovány pouze na polský trh. Stále probíhá šetření v rámci sledovatelnosti a další informace budou komunikovány prostřednictvím RASFF.

Policie byla požádána o vytvoření kontaktních míst s telefonními čísly, kam by lidé mohli ohlašovat záměry prodat nebo koupit zraněný dobytek. Bez ohledu na činnost policie zavedla veterinární služba u výše uvedených subjektů administrativní opatření.

Polský hlavní veterinární úředník nařídil podřízeným úřadům veterinární služby zahájit okamžité kontroly ve výše zmíněné oblasti. Tyto kontroly budou prováděny v úzké spolupráci s dalšími orgány, zejména policií, Inspekcí silničního provozu a úřadem prokurátora.

 

Zdroj: Ministerstvo zemědělství