Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

SZIF vydává rozhodnutí k Platbě pro mladé zemědělce

21/01/19

Informace SZIF

Mladí zemědělci obdrží letos dvakrát více peněz než vloni. Dnes začíná platební agentura Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vydávat rozhodnutí na Platbu pro mladé zemědělce. O dotaci si v rámci Jednotné žádosti 2018 požádalo přes 5 tisíc zemědělců, tedy o tisíc více než v loňském roce. Bude mezi ně rozděleno přes 190 milionů korun. 
 
 
Dotace zvýhodní mladé zemědělce, kteří začínají podnikat v zemědělství. Cílem je usnadnit založení zemědělského podniku a jeho rozvoj v počátečních letech podnikání. Opatření se snaží přilákat k podnikání mladé zemědělce a snížit tak odliv mladších lidí z venkova. Dotace se poskytuje na prvních 90 hektarů k Jednotné platbě na plochu (SAPS) po dobu nejvýše 5 let. Mladým zemědělcem se rozumí žadatel do 40 let, který s podnikáním začíná nebo ho zahájil během 5 let před podáním první Jednotné žádosti. 
 
O dotaci si v loňském roce zažádalo 5 304 zemědělců, celkem je na podporu připraveno přes 190 milionů korun. Sazba je 1 694,08 korun na 1 hektar, což je ve srovnání s loňským rokem více než dvojnásobek (předchozí sazba byla 844,43 korun). 
 
Pro výplatu podpory je nezbytné, aby rozhodnutí nabylo právní moci. Doporučujeme žadatelům, aby pro urychlení výplat využili možnosti vzdání se práva na odvolání. Díky tomuto kroku platbu uspíší. Upozorňujeme žadatele, že vzdání se odvolání je nutné podat až po obdržení rozhodnutí. Formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“ je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST, v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost.
 
Tento formulář lze podat jedním z následujících způsobů: 
 
1. prostřednictvím Portálu farmáře  2. přes datovou schránku 3. osobně na místně příslušném regionálním pracovišti SZIF  4. poštou  5. e-mailem, ale pouze s uznávaným elektronickým podpisem. 
 
V případě dotazů se žadatelé mohou obrátit na infolinku SZIF prostřednictvím telefonního čísla 222 871 871 nebo e-mailu info@szif.cz.