Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Informace SZIF pro zemědělce v Pardubickém kraji !

11/01/19
smf

Informace SZIF.

Vážení zemědělci,
v této chvíli OPŽL řeší dva hlavní úkoly –mimořádnou aktualizaci evidence půdy (A) a příjem žádostí o dotaci na kompenzaci škod způsobených suchem na tržních plodinách (B).
A. Dovoluji si upozornit na to, že v LPIS jsou nové ortofotomapy pořízené v roce 2018, nad kterými mimořádná aktualizace proběhne. Doporučuji Vám pečlivě si zkontrolovat v LPIS Vámi užívané pozemky a nahlásit případné změny.
V tomto roce se poněkud mění náš přístup k mimořádné aktualizaci (MA), kontrolovat budeme zejména:
1.) vnější hranice dílů půdních bloků a správnost nastavení kultury. Vnitřní hranice-tj. mezi dvěma díly půdních bloků budeme opravovat pouze v případě zcela zásadní chyby, nebo na základě Vašeho ohlášení.
2.)správnost kultury uvedené v LPIS
3.)odstranění nezpůsobilých ploch (stavby, rekreační plochy, pevné cesty, velké sloupy, dlouhodobě zemědělsky neužívané plochy, skruže, apod.)
Zvláště upozorňuji ty uživatele, kteří měli v roce 2018 kontrolu s nálezem chyby, aby zjištěné chyby napravili buď v terénu, nebo ohlášením v LPIS. Při řešení v LPIS vždy vezměte s sebou kontrolní protokol, naše oddělení není účastníkem kontroly a tudíž nemáme k dispozici její výsledky v plném rozsahu. Toto upozornění platí zejména pro uživatele, kteří v roce 2018 dostali na základě kontroly tzv. žlutou kartu-tj. byla jim odpuštěna část sankce s podmínkou, že se stejná chyba nesmí opakovat v následujícím roce.
Mimořádná aktualizace bude prováděna zkráceným způsobem-tj. zpracujeme návrhy změn hranic pozemků, upozorníme Vás telefonicky na navržené změny a budeme chtít Vaše vyjádření k změnám průběhu hranice DPB. Můžete si je u nás prohlédnout, daleko lepší je ale prohlédnout si je doma, v klidu, s možností na problematické místo zajet a prohlédnout si v terénu. Můžeme se dopustit chyby, některé hranice nejsou dobře viditelné na ortofotomapě. Proto kontrole zákresu věnujte odpovídající pozornost. Vámi navržené opravy provedeme. Pouze pokud bychom i nadále měli pochybnost, v letních měsících si správnost LPIS ověříme kontrolou a měřením v terénu.  Po tomto projednání navržených změn přímo vydáme oznámení o provedení aktualizace evidence půdy LPIS.
Případným zájemcům zřídíme nebo obnovíme přístupy do LPIS na základě jejich žádosti (vyplníme u nás), k jejímuž podání postačí fyzickým osobám pouze doklad totožnosti (občanský průkaz). U právnických osob vydáme statutárním zástupcům přístup přímo (je vhodné mít s sebou výpis z OR), ostatním osobám pouze na základě úředně ověřené plné moci vystavené statutárním zástupcem. Plnou moc mohou podepsat statutární zástupce a zmocněnec přímo před pracovníkem OPŽL.
B. Zásady pro poskytování dotací na zmírnění škod způsobených suchem na zemědělských plodinách, produkci v okrasných a ovocných školkách a sadebním materiálu lesních dřevin v lesních školkách v roce 2018 byly zveřejněny na portálu MZe: www.eagri.cz ,kde najdete všechny potřebné informace, zásady i metodiku pro žadatele. Zde je odkaz:
V příštím týdnu sledujte zveřejnění doplňujících údajů-bude zveřejněn odkaz na aplikaci v LPIS, která Vám připraví přehled pěstovaných plodin, bude možné si po vyplnění IČ připravit tabulku s kontaktními údaji. Budou zveřejněny interaktivní excelové tabulky pro usnadnění vyplnění příloh žádosti.
Termín podání žádosti je od 16.1. do 25.1.2019.
Žádost o dotaci na tržní plodiny se podává v jednom vyhotovení. Žádost se podává na sklizňové plochy, není možné žádat o dotaci na zaorávky (např.mák).
Součástí žádosti bude samostatná tabulka ke každé plodině (případně 2 tabulky k jedné plodině, pokud je uplatňována škoda v obou sazbách) a souhrnná tabulka č. 3.
Důležité je vědět, že k žádosti o dotaci lze zvolit dvojí cestu:
1.       Ta nejjednodušší je požádat na základě vyjmenovaných katastrálních území u plodin, ke kterým byl seznam k.ú. vydán  (u sóji, bobu, hrachu, lupiny lze škodu prokázat pouze postupem uvedeným v bodě 2, nikoliv ve vazbě na katastrální území).
V tomto případě není nutné dokládat žádné další doklady prokazující produkci.
Upozorňuji, že každý soubor s výčtem katastrálních území u dané plodiny obsahuje 2 záložky – Propad 30-50% a Propad více než 50%.
Podle tohoto zařazení jsou stanoveny rozdílné sazby dotace.
2.       Pokud  k.ú., ve kterém jste pěstovali poškozenou plodinu, není mezi vyjmenovanými a nebo chcete prokázat škodu vyšší než
ukazuje zařazení k.ú. do příslušné sazby, nebo jste obdrželi v loňském roce pojistné plnění za škody způsobené suchem, případně chcete požádat
o dotaci u plodin sója, bob, hrách a lupina, musíte zvolit variantu s prokazováním produkce za minulý rok a předešlé 3 nebo 5 let.
V každém roce, ve kterém prokazujete produkci, musíte ovšem prokázat pěstování minimálně 1 ha dané plodiny. Pokud byste v jediném
porovnávaném roce danou plodinu nepěstovali, nemáte nárok na vyplacení dotace.
Minimální výměra v požadavku na dotaci u jedné plodiny je 1 ha (u zeleniny se minimální výměra posuzuje za jednu kategorii celkem).
V případě žádosti o dotaci na konzumní brambory upozorňuji, že se dotace nevztahuje na rané brambory. Za brambory konzumní pozdní lze považovat pouze brambory, které jsou doloženy fakturami s termínem prodeje od 1. 8. 2018.
Vzhledem k našemu velkému vytížení více úkoly Vás žádám, abyste neodkládali podání žádostí na poslední chvíli.
V každém okrese bude příjmem žádostí pověřen pouze jeden pracovník, na něho se obracejte s dotazy a žádostmi. Všichni ostatní pracují na mimořádné aktualizaci LPIS!
V okrese Chrudim:
Bc. Lenka Štěpánková, tel.: 724 314 688, e-mail: lenka.stepankova@szif.cz
V okrese Pardubice:
Ing. Oldřich Tesař, tel.: 602 665 822, e-mail: oldrich.tesar@szif.cz
V okrese Svitavy:
Ilona Sedmíková, tel.: 731 536 330, e-mail: ilona.sedmikova@szif.cz
v okrese Ústí nad Orlicí:
Ing. Bohuslav Navrátil, tel.: 731 536 328, e-mail: bohuslav.navratil@szif.cz

Ing. Bohuslav Lapáček

Vedoucí oddělení

Oddělení příjmu žádostí a LPIS pro Pardubický kraj

 

Státní zemědělský intervenční fond

RO Hradec Králové, pracoviště OPŽL Svitavy

Olomoucká 26, Svitavy, 568 02

M: +420 603 214 124

E: bohuslav.lapacek@szif.cz