Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Sazby přechodné vnitrostátní podpory pro jednotlivé sektory pro rok 2016

29/11/16

Informace MZe.

Na citlivé sektory poskytne Ministerstvo zemědělství dalších 820 milionů korun
Ministr zemědělství Marian Jurečka schválil letošní sazby přechodných vnitrostátních podpor (dříve Top-Up). Ministerstvo zemědělství na podporu citlivých sektorů poskytne v rámci přímých plateb 820 milionů korun. Další 3,5 miliardy korun dostanou zemědělci prostřednictvím dobrovolné podpory vázané na produkci.
Finanční prostředky z národních zdrojů i v letošním roce směřují na vybrané citlivé sektory rostlinné a živočišné výroby. Tuto podporu mohou svým zemědělcům vyplácet tzv. nové členské státy EU.

Sazby přechodné vnitrostátní podpory pro jednotlivé sektory pro rok 2016

Sektory

Sazby
Zemědělská půda
178,32 Kč/ha
Chmel
4 845,07 Kč/ha
Brambory určené na výrobu škrobu
1 621,74 Kč/t
Přežvýkavci
95,40 Kč/VDJ
Masné krávy
121,28 Kč/VDJ
Ovce/kozy
57,47 Kč/VDJ

 

Poznámka: Velká dobytčí jednotka (VDJ) představuje 500 kg živé váhy zvířete a pro účely dotací slouží k vyčíslení finanční podpory na tuto jednotku či výpočtu intenzity chovu hospodářských zvířat. Pro názornost uvádíme, že 1 VDJ = 1 kráva starší 2 let nebo přibližně 7 ks ovcí či koz. Přepočítávací koeficienty jednotlivých druhů hospodářských zvířat jsou dány evropskou a národní legislativou.

Přechodnou vnitrostátní podporu bude vyplácet Státní zemědělský intervenční fond na základě Jednotné žádosti, kterou zemědělci podávají každý rok do 15. května.

Přechodná vnitrostátní podpora

Dalším příspěvkem na citlivé komodity je dobrovolná podpora vázaná na produkci. Letos jejím prostřednictvím poskytne MZe zemědělcům 3,5 miliardy korun. Prostředky jsou určeny pro odvětví, která jsou v krizi, či kde klesají počty zvířat a ubývají hektary polí. Tuto podporu v letošním roce získají chovatelé dojnic a masných telat, pěstitelé bílkovinných plodin, vybraných druhů ovoce a zeleniny, včetně konzumních brambor. Obdrží je rovněž chovatelé ovcí a koz a také pěstitelé tradičních českých komodit jako jsou chmel, cukrová řepa a také škrobové brambory.

Zdroj: Mze

(dříve Top-Up) je plně hrazena z rozpočtu ČR. Slouží k dorovnání podpory vybraných komodit, kde byly zjednodušením systému unijních podpor nové členské státy EU znevýhodněny ve srovnání s tzv. starými zeměmi EU.