Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Schválena sazba SAPS, GREENING a mladý zemědělec na rok 2016

17/10/16
smf

Informace MZe.

Ministr zemědělství Marian Jurečka schválil pro rok 2016 sazbu jednotné platby na plochu (SAPS), platby na greening a platby pro mladé zemědělce
Ministr Jurečka podepsal pro letošní rok sazbu jednotné platby na plochu zemědělské půdy (SAPS) ve výši 3 514 korun na hektar (loni 3 543 korun), sazbu platby na zemědělské postupy příznivé pro klima a životní prostředí (greening) ve výši 1 928 korun na hektar (loni 1 943 korun) a sazbu platby pro mladé zemědělce ve výši 878 korun na hektar (loni 885 korun).
Vzhledem k nepříznivé finanční situaci v některých sektorech zemědělské výroby využije Česká republika možnosti poskytnout zálohy SAPS ve výši 70 %.
„Stejně jako v minulém roce budeme vyplácet zvýšené zálohy na přímé platby. Považuji to za jednu z forem podpory pro zemědělce, kteří se potýkají s obtížnou situací na trhu. Mým cílem je, aby zemědělci měli k dispozici prostředky ze Společné zemědělské politiky, a tím i finanční hotovost co nejdříve, a mohli je tak využívat k hrazení potřebných výdajů,“ řekl ministr Marian Jurečka.
Zemědělci dostanou i dobrovolnou podporu vázanou na produkci pro tzv. citlivé komodity. Jde o sektor ovoce a zeleniny, včetně konzumních brambor, škrobové brambory, chmel, cukrovou řepu, bílkovinné plodiny, dojnice, masná telata, ovce a kozy. Sazby pro tyto platby budou známy během listopadu.  Zdroj: MZe