Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nové plány na řešení nepříznivé situace na trhu s mlékem a vepřovým masem

18/02/16
smf

Tisková zpráva MZe.

Brusel chce do měsíce předložit nové plány na řešení nepříznivé situace na trhu s mlékem a vepřovým masem
 Na jednání Rady pro zemědělství a rybářství se shodli představitelé evropského zemědělství, že v průběhu března přijdou s konkrétními návrhy, jak zlepšit situaci v sektoru mléka a vepřového masa. Oblast čelí dlouhodobě nízkým výkupním cenám, které způsobilo přetrvávající ruské embargo na dovoz těchto komodit a převis nabídky na evropském trhu. Rada se poprvé sešla pod novým předsednictvím Nizozemska.
Důležitým bodem bruselského setkání bylo zhodnocení opatření, které EU přijala na podporu sektoru mléka a vepřového masa. V minulém roce EU na mimořádnou podporu vyčlenila 420 milionů eur. Česká republika dostane v přepočtu více než 300 milionů korun, stejnou částku přidá z vlastního rozpočtu, takže mezi chovatele rozdělí asi 604 milionů korun. Zástupci ČR na jednání v Bruselu požádali o urychlené zavedení další mimořádné finanční kompenzace pro producenty mléka a vepřového masa v EU.
Ceny mléka a vepřového dlouhodobě klesají, jsou na nejnižší úrovni od roku 2009. Evropská komise proto zakládá skupinu, která letos na podzim předloží zprávu, jak situaci zlepšit. Už v březnu na zasedání Rady by ale měli zástupci Evropské komise a členských států představit konkrétní návrhy. Mezi ně bude například patřit důraz na hledání nových trhů, v čemž by mělo zemědělcům pomoci subvencování vývozních úvěrů.
Hynek Jordán
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství
17.2.2016