Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Falešné značení výrobků Česká kvalita odhalené SZPI nemá nic společného s Programem Česká kvalita

17/03/12

Falešné značení výrobků Česká kvalita odhalené SZPI nemá nic společného s Programem Česká kvalita

Falešné značení výrobků Česká kvalita odhalené SZPI nemá nic společného s Programem Česká kvalita
15.2.2012, Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu                                                                                                                     
V minulých dnech informovala média o výsledcích kontroly SZPI v některých obchodních řetězcích, kde bylo – mimo řadu dalších nedostatků – objeveno falešné značení výrobků nápisem Česká kvalita a vlajkou České republiky. Národní informační středisko podpory kvality chce tímto informovat, že nešlo o značku vládního programu na podporu označování kvalitních výrobků a služeb – Česká kvalita a že výrobky obchodním řetězcem označené právo užívat značku "Česká kvalita" v žádném případě neměly.
Národní informační středisko podpory kvality chce tímto informovat veřejnost, že nešlo o značku vládního programu na podporu označování kvalitních výrobků a služeb – Česká kvalita a že výrobky obchodním řetězcem označené právo užívat značku "Česká kvalita" v žádném případě neměly.
"Bohužel musíme konstatovat, že některé obchody se stále snaží úmyslně mást zákazníky a používat různá označení, značky a symboly, které mají vzbuzovat zdání, že takto označené výrobky prošly nějakým nezávislým testováním a mají nadstandardní kvalitu," vysvětluje ing. Jan Taraba, ředitel Národního informačního střediska  podpory kvality. "Právě proto, aby se omezily podobné nekalé praktiky, vznikl program Česká kvalita, který jednoznačně odděluje věrohodné a poctivé značky od značek, které nic neznamenají a slouží jen k matení zákazníků. Chtěli bychom požádat zástupce médií, aby vysvětlili občanům naší země, že jen produkty označené LOGEM Programu Česká kvalita zaručují všechny výhody, které toto značení poskytuje zákazníkům".
Program na podporu prodeje kvalitního zboží a služeb Česká kvalita vznikl usnesením vlády v roce 2002. Všechny značky, které jsou do programu přijaty, musí splnit kritéria, která patří k nejpřísnějším v Evropě. Každý oceněný výrobek či služba musí mít nadstandardní kvalitu, kvalitu musí ověřit nezávislá zkušebna a musí být pravidelně kontrolováno dodržování kvalitativních parametrů ve výrobě i spokojenost zákazníků. Česká kvalita je otevřená a každá organizace, která uděluje značku kvality, může požádat o její přijetí do programu, pokud splní a dodržuje stanovená kritéria. Na objektivitu a nestrannost dohlíží Řídící výbor, složený ze zástupců spotřebitelských organizací, podnikatelských svazů, orgánů státní správy, Rady kvality ČR a České společnosti pro jakost.