Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

EU chce jednotná pravidla pro ochranu zvířat v Evropě

24/01/12
smf

Na veletrhu Grüne Woche představí eurokomisař John Dalli návrh nové strategie pro komplexní zákon o ochraně a dobrých životních podmínkách zvířat. Zdroj: ÚZEI Praha

EU chce jednotná pravidla pro ochranu zvířat v Evropě

Na veletrhu Grüne Woche představí eurokomisař John Dalli návrh nové strategie pro komplexní zákon o ochraně  a dobrých životních podmínkách zvířat.
I v reakci na neuspokojivý výsledek provádění zákazu konvenčních bateriových klecí pro nosnice byla dnes schválena nová strategie pro komplexní celounijní zákon o ochraně a dobrých životních podmínkách zvířat. Komise by tak chtěla zabránit, aby jednotlivým členským zemím nevznikala díky laxnímu přístupu k zavádění předpisů v oblasti ochrany a dobrých životních podmínek konkurenční výhoda. Kromě toho se musí zlepšit informovanost o životních podmínkách zvířat.
 
Podle eurokomisaře pro zdravotnictví a politiku spotřebitele Johna Dalliho by měla nová strategie poskytnout nezbytnou flexibilitu a umožnit všem účastníkům dosáhnout standardů dobrých životních podmínkách zvířat různými způsoby. Navrhované využití finančních prostředků na vzdělávání a odbornou přípravu bude podle všech předpokladů velmi efektivní z hlediska nákladů a to jak z hospodářského hlediska, tak také s ohledem na dobré životní podmínky zvířat. John Dalli představí návrhy veřejnosti v sobotu na mezinárodním potravinářském, zemědělském a zahradnickém veletrhu Grüne Woche.
 
Komise přijala první strategii na ochranu zvířat v roce 2006 – Akční plán Společenství v oblasti dobrých životních podmínek a ochrany zvířat 2006-2010. V rámci celé EU jsou na zemědělských farmách chovány 2 miliardy ptáků (kuřat ve výkrmu, nosnic, krůt, kachen a hus) a 300 milionů savců (krav, prasat, ovcí, apod.). Počet domácích mazlíčků je v EU poměrně vysoký. Odhadem žije na území EU 100 mil. psů a koček. Roční hodnota chovu dobytka se odhaduje na přibližně 150 mld. €.
 
EU will einheitliche Tierschutzregeln in Europa
Zdroj: ÚZEI Praha, www.gronavigator.cz, 21.1.2012