Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Vynětí provozovatelů zemědělských zdrojů z povinnosti zpracovat souhrnnou provozní evidenci

05/04/11
smf

Vynětí provozovatelů zemědělských zdrojů z povinnosti zpracovat souhrnnou provozní evidenci.Zdroj: ISPOP

Vynětí provozovatelů zemědělských zdrojů z povinnosti zpracovat souhrnnou provozní evidenci
Dne 25. 3. 2011 nabyl účinnosti zákon č. 77/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.
Níže jsou uvedeny hlavní změny, které novela zákona č. 25/2008 Sb. přináší vč. odůvodnění potřeby nové právní úpravy a odkazu na příslušnou část zákona č. 77/2011 Sb.
Přesné znění zákona č. 77/2011 Sb. je dostupné na webových stránkách Ministerstva vnitra.
 
 Čl. II – bod 1: Povinnost zpracovat a předávat souhrnnou provozní evidenci se nevztahuje na provozovatele stacionárních zdrojů podle § 5 odst. 8 zákona 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší (těmi jsou provozovatelé středních nebo velkých zemědělských zdrojů podle přílohy č. 2 k nařízení vlády č. 615/2006 Sb.).
Zdůvodnění: Podle původní právní úpravy v § 11 odst. 1 písm. e) zákona o ochraně ovzduší mají všichni provozovatelé zvláště velkých, velkých a středních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší, včetně provozovatelů zemědělských zdrojů podle § 5 odst. 8 tohoto zákona, povinnost vést provozní evidenci o stacionárních zdrojích v rozsahu stanoveném v prováděcím právním předpise a uchovávat ji po dobu nejméně 5 let, a dále povinnost zpracovat souhrnnou provozní evidenci z údajů provozní evidence za kalendářní rok a předávat ji příslušným orgánům ochrany ovzduší prostřednictvím ISPOP do 31. března následujícího kalendářního roku.
Podíl zemědělských zdrojů na celkovém znečišťování ovzduší je však nevýznamný a současně lze u provozovatelů zemědělských zdrojů předpokládat značné problémy s elektronickým ohlašováním. Proto byla v případě těchto provozovatelů povinnost zpracovat a předávat souhrnnou provozní evidenci vyhodnocena jako nedůvodná administrativní zátěž.
V praxi to znamená, že zemědělské provozovny zaměřené na chov zvířat jsou zproštěny povinnosti podávat prostřednictvím ISPOP souhrnnou provozní evidenci a oznámení o poplatku již za ohlašovací rok 2010.
zdroj:  www. ispop.cz