Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Bezpečnost potravin: mazance

09/04/11
smf

Spotřebitelům lze doporučit, aby při nákupu mazanců vybírali pozorn. Zdroj. SZPI

Bezpečnost potravin: mazance

 
Mazance jsou typickým velikonočním pečivem. Připravují se z podobného těsta jako vánočky, k surovinám pro mazanec patří hladká pšeničná mouka, voda, tuk (máslo, olej), cukr, droždí, vejce, sůl, různé pekařské směsi, dále rozinky, ořechy atd. Před pečením se těstové kusy kvůli lesku potírají šlehanými vejci, tzv. se “mašlují".
 
Vzhledem k vyššímu obsahu tuku a cukru se mazance řadí (oproti běžnému pečivu) do pečiva jemného. Vyšší obsah tuku ve výrobku zajišťuje jeho vláčnost, delší trvanlivost a příznivě ovlivňuje chuť. Mazance se vyrábějí v různých hmotnostech, balené i nebalené, přičemž by tyto produkty měly být pravidelně formované, dobře klenuté, kůrka by měla být celistvá, neznečištěná (to se může projevit zejména na spodní straně). Střídka by měla být dobře propečená, pórovitá, pružná, vláčná, příjemně vonící po použitých surovinách. Pro mazanec je charakteristická hnědá barva.
 
Mezi vady těchto potravinářských výrobků, které bývají způsobeny už chybami při výrobě, patří např. příliš malý objem (vzhledem k hmotnosti produktu), plochý rozteklý tvar, nedostatečně propečená a drobivá střídka (při krájení se rozpadá), spálená nebo naopak nedopečená kůrka. Kůrka by také neměla být znečištěná nebo prasklá, s obnaženou střídkou. Na mazanci by také neměl být tzv. ”brousek” (pruh tuhé nepórovité a vlhké střídky ve spodní části výrobku) a cizí předměty (třeba kousky zaschlého starého těsta), zkondenzovaná voda uvnitř obalů u balených výrobků atd. Většina uvedených nedostatků nejen že nepříznivě ovlivňuje senzorické vlastnosti produktu, ale může i výrazným způsobem ovlivnit jeho trvanlivost, popřípadě také bezpečnost a zdravotní nezávadnost.
 
Spotřebitelům lze doporučit, aby při nákupu mazanců vybírali pozorně, všímali si, jak je produkt označen (označení by mělo být dobře čitelné, zřetelné), jak je zabalen, jak vypadá celkově.  Pozorné posouzení případných viditelných nedostatků totiž může za určitých okolností poukázat i na skryté vady nakupované potraviny.
 
Zdroj: www.szpi.cz,  5.4.2011