Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K odborné způsobilosti k nakládání s pesticidy

28/02/11
smf

Odbornou způsobilost k nakládání s pesticidy bude možno prodloužit i školením. Zdroj: ASZ 

Odbornou způsobilost k nakládání s pesticidy bude možno prodloužit i školením

Povinnost absolvovat zkoušky odborné způsobilosti k nakládání s pesticidy byla k dnešnímu dni podstatně upravena. Tuto změnu, kterou iniciovala ASZ a která byla projednávána také na ABK, dnes podepsal ministr zemědělství Ing.Ivan Fuksa a na dnešním jednání Antibyrokratické komise informaci potvrdil i ředitel SRS Ing. Richard Ščerba. Sedláci tedy mají nyní při svém rozhodování na výběr dvě varianty. Buď projít písemnou a ústní zkouškou před komisí SRS anebo mohou počkat na vyhlášení termínů jednodenních "osvěžujících" školení a jejich absolvováním si prodloužit platnost osvědčení o způsobilosti, avšak zatím jen do konce roku 2013. Po roce 2013 bude platit nová legislativa (směrnice ES 128/2009) a další postup není v tuto chvíli zcela zřejmý. Samozřejmě pro toho, kdo však zkoušku ještě nikdy neabsolvoval, nadále platí, že chce-li být "odborně způsobilý", musí na "jedovou" zkoušku jít. Další důležité okolnosti schváleného návrhu naleznete zde:

Informace o změně v systému odborné způsobilosti (OZ) pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin do roku 2013

Č.j.: 33236/2011-MZE-17221

A) Současný stav
Zákon č. 326/2004 Sb., v platném znění (dále jen „zákon“), ukládá osobám, které při podnikatelské činnosti v zemědělství nakládají s přípravky na ochranu rostlin (dále jen „povinné osoby“), že musí mít výkon těchto činností zabezpečen buď tzv. odborně způsobilou fyzickou osobou nebo absolventem kurzu správné praxe v ochraně rostlin a bezpečného zacházení s přípravky (dále jen „kurz“). Alternativa splnění zákonných požadavků pouze absolvováním kurzu byla do zákona doplněna jeho novelou v roce 2008.
 
Za odborně způsobilou osobu zákon pokládá osoby:
1)s definovaným vzděláním, které nemusí mít kurz ani zkoušku,
2)s nižším než definovaným vzděláním, které musí složit buď přímo zkoušku bez kurzu nebo zkoušku v rámci absolvovaného kurzu (pro osoby s nižším než středním odborným zemědělským vzděláním).
Další možností splnění zákonných podmínek je absolvování kurzu bez zkoušky, kdy absolvent získá pouze osvědčení o absolvování kurzu; povinnosti i práva osoby odborně způsobilé a osoby, která absolvovala kurz bez zkoušky, jsou přitom stejné.
 
Od nabytí účinnosti zákona povinné osoby v naprosté většině absolvovaly zkoušku a získaly tak osvědčení odborné způsobilosti (dále jen OZ), jehož platnost jim však v roce 2011 končí a je nutno jej obnovit. Ke dni 8. 2. 2011 se přihlásilo již 4323 povinných osob přímo ke složení zkoušky nebo k absolvování kurzu ukončeného zkouškou, což je více než polovina z odhadnutého celkového počtu povinných osob. Z těchto přihlášených již 1763 žadatelů zkoušku úspěšně složilo.
V roce 2011 je rovněž nutno transponovat směrnici Rady a EP 2009/128/ES o udržitelném používání pesticidů. Tato směrnice stanoví povinnost členským státům vytvořit do 26. 11. 2013 systém odborné přípravy pro profesionální nakládání s pesticidy tak, aby bylo zajištěno, že získání OZ k nakládání s pesticidy a přiměřená aktualizace získaných znalostí bude vždy podmíněna vykonáním zkoušky.
 
B) Návrh řešení
1)Povinné osoby – držitelé osvědčení o OZ se v roce 2011 zúčastní jednodenního kurzu a na základě absolvování tohoto kurzu získají osvědčení o absolvování kurzu. V souladu s novou právní úpravou odborné přípravy v oblasti nakládání s pesticidy s účinností od listopadu 2013 musí následně tyto osoby absolvovat kurz či zkoušku pro získání osvědčení o OZ, podle nové platné legislativní úpravy.  
2)Osobám, které si v roce 2011 již obnovily osvědčení o OZ na základě složené zkoušky, bude toto osvědčení platit dalších 5 let, tedy do roku 2016.
3)Noví uchazeči o získání osvědčení o OZ musí vždy absolvovat zkoušku nebo kurz zakončený zkouškou.
Tento návrh řešení byl projednán se zástupcem MZd s jeho vstřícným stanoviskem.
 

1)Dne 16. 2. 2011 byl upřesněn a finalizován věcný obsah jednodenního kurzu s časovým rozdělením náplně ochrany rostlin (Státní rostlinolékařská správa) a náplně ochrany zdraví lidí (MZd) při jednání na odboru rostlinných komodit (příloha).o změně v systému odborné způsobilosti (OZ) pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin do roku 2013
2)Návazně bude odborem výzkumu, vzdělávání a poradenství MZe ujednocen postup při realizaci jednodenních kurzů pro školící zařízení pověřená tímto odborem k provádění školení o OZ.
3)Po schválení „Informace o změně v systému odborné způsobilosti (OZ) pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin do roku 2013“ panem ministrem bude její obsah zveřejněn na internetových stránkách SRS a MZe (eAGRI) a rozeslán na AZV. Následně bude prostřednictvím Státní rostlinolékařská správy a odboru výzkumu, vzdělávání a poradenství MZe zajištěno organizování a realizace jednodenního kurzu pro získání osvědčení o absolvování kurzu.
 
Příloha k Informaci
 
Obsah a rozsah jednodenního kurzu pro držitele osvědčení (s končící platností) o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin podle § 86 zákona č. 326/2004 Sb., v platném znění s ohledem na kompetence rezortu zdravotnictví a rezortu zemědělství
 
Celkový rozsah kurzu je 8 vyučovacích hodin, z toho v kompetenci rezortu zdravotnictví jsou 3 hodiny a v kompetenci rezortu zemědělství 5 hodin
 
Obsahová náplň kurzu v kompetenci rezortu zdravotnictví:
 
  1. varovné symboly a značky uváděné na obalech přípravků na ochranu rostlin (dále jen „přípravky“) z hlediska ochrany zdraví lidí;
  2. předpisy upravující ochranu zdraví při zacházení s přípravky;
  3. toxicita přípravků, rizika poškození zdraví, cesty vstupu do organismu;
  4. zdravotní dozor, zásady první předlékařské pomoci;
  5. osobní ochranné pracovní prostředky a jejich použití
Obsahová náplň kurzu v kompetenci rezortu zemědělství:
 
  1. charakteristika hlavních skupin přípravků, způsob účinku, formulační úpravy;
  2. etiketa, bezpečnostní list;
  3. předpisy upravující registraci, prodej a použití přípravků;
  4. předpisy a praktická opatření k ochraně včel, zvěře, ryb a vodních organismů;
  5. předpisy a obecné zásady ochrany vodních zdrojů;
  6. požadavky na přípravu postřikové kapaliny a použití techniky na ochranu rostlin;
  7. požadavky na balení přípravků, druhy obalů a nakládání s použitými obaly;
  8. požadavky na skladování přípravků;
  9. znehodnocování pesticidních odpadů, předpisy pro nakládání s nebezpečnými odpady
Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR, zdroj: www.ASZ.cz, 23.2.2011 
C) Harmonogram postupu