Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ministr na výstavě Země živitelka 2010

27/08/10
smf

Zahajovací projev ministra Ivana Fuksy na výstavě Země živitelka 2010. Zdroj: MZe

Zahajovací projev ministra Ivana Fuksy na výstavě Země živitelka 2010

 
Dámy a pánové, pane prezidente, vážení zemědělci,
jsem moc rád, že zde dnes s Vámi mohu být, vím totiž, jak je Země živitelka důležitá. V posledních týdnech se zemědělci často hovořím. Jen během poslední soboty a neděle jsem navštívil sedm farem.
 
Byl jsem u pana Sýse v Novotinkách, u pana Basaře v Prosečné, nevynechávám ale ani zemědělské podniky, byl jsem třeba v Bělotíně nebo Malči. Mluvil jsem s nimi o jejich starostech, o počasí, samozřejmě i o penězích. Ale nakonec se většinou dostaneme k tomu, co pokládáme za nejdůležitější. K tomu, že úrodná půda a překrásná česká krajina jsou nejcennějším dědictvím, které nám daly příroda a tvrdá a trpělivá práce našich předků. A také k tomu, že nemůžeme být moc spokojeni s tím, jak toto dědictví spravujeme pro naše děti.
 
Polovina české půdy je vážně ohrožena erozí, stoleté povodně devastují velké části naší země každých pár let. V okrajových oblastech venkova stále ubývá obyvatel. Každý den je 5 ha zemědělské půdy zastavěno domy, sklady nebo továrnami.
Snažit se zastavit tyto neblahé trendy vnímám jako pravé poslání ministra zemědělství. Naštěstí v tom ministr není sám.
 
Věřím, že o to samé každý den usiluje přes 50 000 zemědělských podnikatelů. Jménem vlády České republiky vám za to děkuji a slibuji, že budu na splnění tohoto našeho společného cíle tvrdě pracovat. Budu také usilovat o to, aby si důležitost zemědělství uvědomovali i ostatní ministři a politici. Ne vždy tomu tak totiž je – to vám ale nejspíše neříkám nic nového.
 
Dobře víte, že jsem v minulých dvou týdnech udělal dvě zásadní rozhodnutí, které Vám zkomplikují život: snížení celkových dotací, které jdou zemědělcům o 2,5% a rozšíření pravidel správné péče GAEC na erozí středně ohrožené pozemky, tedy dalších 40 % polí v České republice.
 
Je mi jasné, že z těchto rozhodnutí nejste nadšeni. Udělal jsem je však záměrně před naším dnešním setkáním. Mohl jsem za vámi přijet, mazat vám med kolem úst a naslibovat vše, co byste rádi slyšeli. A pak se vrátit do Prahy a udělat ta nezbytná rozhodnutí. Tak ale já jednat nebudu. Věřím, že chcete věci slyšet na rovinu. Slibuji, že ode mě je budete na rovinu slyšet.
 
Na rovinu vám tedy říkám, že naše republika je na tom finančně špatně a pocítíme to všichni. Tedy i Vy zemědělci. Méně peněz budou mít úředníci, studenti, pracující důchodci, rodiny s dětmi. Snížení celkových dotací o 2,5%, celkem o 740 miliónů korun, pokládám v této situaci za velmi slušný výsledek pro zemědělce. Vždyť po přepočtu na jeden hektar toto snížení celkových dotací znamená úsporu pouhých 210 z 5 600 korun dotací v přímých platbách. Jen pro porovnání: to je úspora cirka 8 litrů nafty nebo 2,5 hodiny lidské práce na 1 hektar.
Na rovinu také říkám, že v tuto chvíli vám ještě nemohu garantovat, že příští rok to bude bolet stejně málo. Budu usilovat o to, aby dotace v absolutní výši již neklesaly, v nejhorším případě, aby klesly jen tak málo jako letos. Ale garantovat vám to nemohu. Hodně záleží na tom, jak se budou vyvíjet státní finance. Nedopustím však ohrožení dofinancování PRV.
 
K dotacím bych Vám rád řekl ještě dvě důležité věci.
První se týká Evropské unie:
 
Letos na podzim udělá Evropská unie další významný krok k novému řešení společné zemědělské politiky po roce 2013. Česká republika musí do října předložit své stanovisko, musí jasně říci, co chce a co nechce. Dnes ale vidím, že sami zemědělci nemají v této klíčové věci jasno. Budeme v Bruselu ze všech sil bojovat za vaše zájmy, musíte nám ale říci, jaké jsou.Pravděpodobně to totiž nejsou stejné podmínky – tedy aby čeští zemědělci dostali stejně jako němečtí nebo francouzští. Pak totiž dostanou stejně i Rumuni a Bulhaři a zavalí náš trh levnými produkty. Za podmínek stejných dotací jim totiž nikdy nedokážeme konkurovat.
Apeluji na vás, ať se zapojíte do diskuse o definici českého zájmu. Byla by škoda, kdyby se nakonec rozhodovalo bez vás, tak jako když Brusel uspořádal diskusi o společné zemědělské politice. Došlo jim z celé Evropy 6000 připomínek. Kolik myslíte, že z nich bylo z ČR? Devatenáct. A to děkuji Zemědělskému svazu, který poslal 11 z nich.
 
To byla první poznámka k dotacím, a jak jsem řekl, mám ještě jednu:
Překvapivě často se při diskusích setkávám s názorem, že bychom měli všechny dotace zrušit. To samozřejmě nejde a také to pokaždé hned vysvětluji. Touto cestou vás stát platí za to, co od vás chce navíc nad zemědělskou produkci. Platí vás tak za ochranu krajiny a péči o ni, platí vás za dodržování pravidel řádné péče, platí vás i za dodržování vysokých standardů kvality a bezpečnosti potravin. Těmito argumenty se mi vždy daří systém dotací obhájit. Očekávám však, že i vy budete uvažovat tímto způsobem.
 
Dovolte mi parafrázovat slova amerického prezidenta Kennedyho:
Neptejte se jen, co může naše země udělat pro vás. Ptejte se také, co můžete udělat vy pro naši zemi.
 
Rád bych vás požádal o několik věcí:
Za prvé: Pomožte chránit to nejdůležitější co máme – tedy půdu – před erozí. Viděl jsem strašidelné snímky vymletých koryt na polích. Každý rok se z nevhodně osetých polí splavují milióny tun ornice. S tím musíme něco udělat.
Za druhé: Pomožte nám pokročit s pozemkovými úpravami. Postupují tak pomalu i proto, že je mimořádně obtížné domluvit se s jednotlivými vlastníky pozemků, a to zejména na společných zařízeních. Na neochotě vlastníků vázne i řada větších staveb protipovodňové ochrany. Sám jsem se s tím na místě seznámil u plánovaného poldru Teplice na Bečvě.
Třetí věc se týká zemědělských podniků: pomožte nám dotáhnout majetkové vyrovnání.
Je ostuda, že ještě 20 let po listopadu 1989 nemají všichni vlastníci přístup k půdě svých předků, o kterou je připravilo komunistické násilí v 50. letech. Toto neblahé dědictví bych již nechtěl předávat svému nástupci. Děkuji vám předem za podporu v těchto klíčových oblastech.
Je mi jasné, že si teď říkáte: a co kdybys, ministře, také něco slíbil ty nám?
 
Takže slibuji:
Myslíme vážně tažení proti zbytečné byrokracii. Osobně se postarám, aby se k vám úředníci chovali slušně a přátelsky a chtěli po vás jen nezbytně nutné papíry. Hned první týden na ministerstvu jsem se setkal s antibyrokratickou komisí a dal jsem jí jasné zadání.
Minulý týden jsem osobním dopisem vyzval ke vstřícnosti a slušnému jednání všechny pozemkové úřady a SZIF.
Pomohu vám dostat se k zákazníkům s vašimi potravinami. Již jsme zahájili podporu regionálních potravin, na té nám hodně zaleží.
Zrušíme bariéry ztěžující zřizování farmářských trhů. Těmito způsoby i pomocí při zavádění nových technologií budeme podporovat zvýšení současného podílu tuzemských potravin na našem trhu a vaší konkurenceschopnosti.
Budu za vaše zájmy bojovat v Bruselu.
To je zásadní úkol vlády České republiky a budu mu osobně věnovat svou péči a čas.
Děkuji Vám za pozornost.
 
Těším se, že s řadou z vás se budu moci osobně potkat tady na Zemi živitelce, zůstanu zde s vámi až do sobotních dožínek, tak pro to bude určitě mnoho příležitostí.
A když se nepotkáme tady, tak třeba u vás na statku nebo v obci.
Přeji Vám pěkný den.

26.8.2010, České Budějovice

Zdroj: www.eagri.cz