Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ekonomický výzkum životaschopnosti farem bez přímých plateb

08/06/10
smf

Ekonomická studie nizozemských odborníků mapovala hypotetické zrušení přímých plateb na finanční životaschopnost zemědělských farem v jednotlivých státech EU. Zdroj: Agronavigator.cz

Ekonomický výzkum životaschopnosti farem bez přímých plateb

   Ekonomická studie nizozemských odborníků mapovala hypotetické zrušení přímých plateb na finanční životaschopnost zemědělských farem v jednotlivých státech EU.
Nizozemský Výzkumný ústav ekonomiky zemědělství (LEI) zveřejnil akademickou studii životaschopnosti zemědělské farmy bez podpory přímých plateb

s názvem „Farm Viability in the European Union“, financovanou britským ministerstvem zemědělství (Defra). Nezahrnuje žádné kompenzační změny nájemného, cen, nebo zemědělských postupů, které by se mohly objevit v souvislosti s odbouráním přímých plateb.

     Jedná se o hypotetický, akademický úkol s cílem obohatit informační databázi týkající se reformy dotačního systému. Zpráva vycházející z extrémního scénáře bude užitečnou základnou, na které lze stavět další praktické činnosti.
     Studie hodnotí dopad hypotetického zastavení vyplácení subvencí na farmách v období 2004 až 2006.
Výsledky studie dokládají, že na evropské úrovni by zrušení plateb oddělených od produkce v období let 2004 až 2006 způsobilo ztrátu finanční životaschopnosti malé menšině farem a jen u velmi málo farem by vyvolala bezprostřední problémy s cash flow. Velká Británie je jednou z několika zemí, které by podle studie byly takovou náhlou změnou v poskytování plateb ovlivněny více nepříznivě.
 
Zpráva v plném znění je dostupná na webových stránkách LEI.
 
Economic research on farm viability and direct payments published

http://ww2.defra.gov.uk/2010/06/01/economic-research-on-farm-viability-and-direct-payments-published/

Zdroj: www.agronavigator.cz