Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Informace z LPIS

09/04/10
smf

Aktualizace geografických vrstev v LPIS ukončena,sestava krajinných prvků a řešení odpočítatelných ploch. Zdroj: www.eagri.cz
 

Aktualizace geografických vrstev v LPIS ukončena
   V pátek 2.4.2010 byla dokončena aktualizace geografických vrstev v LPIS. Během víkendu proběhla kontrola konzistence dat. Aktualizace měla dopady zejména a nastavení opatření nitrátové směrnice, průměrné sklonitosti, vzdálenosti od vody, vhodnosti k zatravnění, příslušnosti bloků do zvláště chráněných území a navázání AEO závazků. V případě, že zjistíte neshody v datech, případně budete mít pochybnosti o správnosti nastavených atributů, kontaktujte helpdesk@mze.cz.
Sestava krajinných prvků a řešení odpočítatelných ploch
   V aplikaci registru půdy byl doplněn detail krajinného prvku (tj. poklikem na krajinný prvek se vám zobrazí detail v pravém panelu) a nový informativní tisk "Seznam krajinných prvků uživatele". Současně Vás informujeme o připravované funkcionalitě odpočitatelných ploch na půdních blocích pro účely snižování aplikovaných výměr v návazných evidencí. Bližší informace naleznete po prokliku nadpisu novinky.
Řešení odpočítatelných ploch v LPIS a návazných evidencích
Doposud uživatelé řešili odpočet výměry nehnojených, případně nestříkaných ploch kolem vodních toků nebo krajinných prvků buď ad hoc mauálním snížením aplikované výměry v rámci příslušné evidence nebo vytvářením umělým "miniparcel", které pak nevstupovaly do evidence.
S cílem zracionálnit přístup k odpočitatelným plochám připravujeme novou funkcionalitu do LPIS a EPH, která spočívá v tom, že na zemědělských parcelách bude možné doplnit různé kategorie odpočítatelných ploch – plochy kraj. prvků, plochy pásů kolem vodních toků a jiné odpočitatelné plochy. U pásů kolem vodních toků bude možné nastavit více úrovní, protože nehnojená či nestříkaná pásma mohou mít různou šíři.
Návazně v EPH pak při zadávání aplikací se bude do pole Aplikovaná výměra načítat automaticky snížená výměra, přičemž uživatel bude moci "návrh odpočtu" korigovat.
Spuštění funkcionality je plánováno mezi 15.-20. dubnem.