Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K pozemkovým úpravám

15/01/10
smf

Z celkem pěti zdrojů půjdou v letošním roce na realizaci komplexních pozemkových úprav (KPÚ) peníze, přičemž celková částka by měla přesáhnout 2,5 miliardy korun. Zdroj: www.mediafax.cz,  12.1.2010, Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

Na pozemkové úpravy letos půjde zhruba 2,5 miliardy korun
    Z celkem pěti zdrojů půjdou v letošním roce na realizaci komplexních pozemkových úprav (KPÚ) peníze, přičemž celková částka by měla přesáhnout 2,5 miliardy korun. Pro Mediafax to v úterý uvedl šéf odboru Ústředního pozemkového úřadu na ministerstvu zemědělství Kamil Kaulich.
 Podle jeho údajů by měla na KPÚ přispět 700 miliony korun Všeobecná pokladní správa, dalších 700 milionů korun půjde z Programu rozvoje venkova, 600 milionů korun dosáhnou prostředky vyčleněné na protipovodňové úpravy, 400 milionů má dodat Pozemkový fond ČR a zhruba 150 milionů korun Ředitelství silnic a dálnic.
 Z uvedené částky se ale budou v rámci projektů na KPÚ hradit náklady na daň z přidané hodnoty (DPH), které sníží prostředky na pozemkové úpravy zhruba o 400 milionů korun. DPH měla být původně uznatelným nákladem, po zásahu EU ale musí daň hradit realizátoři pozemkových úprav, s čímž při podávání projektů nepočítali.
 Také 400 milionů korun z PF bude využito především na takzvaná nedokončená scelovací řízení v lokalitách, kde roztříštěné pozemky blokují prodej státní půdy. „Naší ambicí ale je, aby se v těchto místech po dokončení zcelování pozemků pokračovalo dále v komplexních úpravách,“ řekl Kaulich. Takových lokalit je podle jeho slov v ČR 600 až 800.
 Peníze na KPÚ půjdou podle ředitele především na realizaci již započatých pozemkový úprav. Práce na nových KPÚ budou podle Kaulicha zahájeny až v roce 2011, přestože program na jejich podporu byl vyhlášen v létě loňského roku. V rámci 7. kola Programů rozvoje venkova bylo podáno zhruba 180 projektů s celkovým požadavkem na 1,150 miliardy korun. Do současné doby žadatelé o podporu státu nevědí, zda byli při svých žádostech úspěšní.
 „Rozhodnutí o poskytnutí dotací bylo pozastaveno do léta letošního roku. Dosud totiž nevíme, kolik peněz bude na tento program vyčleněno, předpokládáme částku kolem 700 milionů korun. To znamená, že všichni žadatelé nebudou uspokojeni, ale protože nevíme reálnou částku, nemůžeme jim ani oznámit, kolik z nich na podpory dosáhne,“ konstatoval Kaulich.
 Hlavním výsledkem KPÚ je zcelení a identifikace vlastníků a nájemců pozemků, vybudování přístupových cest k pozemkům a výstavba takzvaných společných zařízení, což jsou mimo jiné lokální protipovodňová opatření.
Zdroj: www.mediafax.cz, 12.1.2010,  Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz