Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Další přechodné období?

15/01/10
smf

Na půdě Evropské unie se začíná neoficiálně hovořit, že by se dotační podmínky mezi zemědělci ze starých a nových členských zemí nemusely srovnat ani po roce 2013, jak to určují přístupové dohody. Zdroj: Plzeňský deník

Veleba: EU chystá velký podraz na české zemědělce
  Před českými farmáři stojí další strašák. Na půdě Evropské unie se začíná neoficiálně hovořit, že by se dotační podmínky mezi zemědělci ze starých a nových členských zemí nemusely srovnat ani po roce 2013, jak to určují přístupové dohody. V úvahu totiž připadá další přechodné období. Deník o tom informoval prezident Agrární komory ČR Jan Veleba, který kvůli tomu odjel do Bruselu. Opatření EU by v dalších letech mohlo ovlivnit i cenu potravin v Česku.
* Skutečně něco takového hrozí?
 
 Ano, je to více než reálné. I když se stále deklaruje, že přechodné období pro zemědělce z nových členských zemí skončí s rokem 2013,máme signály, že se rodí plány na nové přechodné období, které by mělo začít v roce 2014. Dneska jsme kvůli tomu začali se sérií neoficiálních jednání.
 
* Co to znamená pro české zemědělce?
 
 Pokud nové členské země nepřimějí Evropskou unii k vyrovnání podmínek, v nových zemích by došlo k dalšímu poklesu zemědělské výroby. Farmáři by ztratili motivaci vůbec pokračovat a myslím si, že zemědělství by dostalo takový zásah, ze kterého by se už nevzpamatovalo.
 
* Jak chcete postupovat?
 
Dnes je zde v Bruselu vedení organizace Copa Cogeca (Sdružení evropských zemědělců) a tam chci tuto záležitost projednat. Následně bude tuzemská Agrární komora pořádat summit nových členských států. I když jsme jej chtěli uspořádat až v květnu, asi jej budeme muset posunout, aby proběhl dříve, než jsme původně plánovali. Chceme se tam dohodnout, jak budeme dál společně postupovat.
 
* Nebylo by zavedení nového přechodného období porušením přístupových dohod?
 
Ano, bylo. Ana tom je třeba postavit naši obranu. Musíme se na to připravit a musíme napnout síly. Zcela určitě bychom požádali o pomoc prezidenta republiky, požádali bychom o pomoc i politické strany. Vkrajním případě je třeba uvažovat o vystoupení z EU.
 
* Proč by chtěla EU zavést další přechodné období?
 
 To je jednoduché. Země jako jsou Německo, Holandsko či Anglie, které do společné pokladny EU odvádějí více, než dostávají, by dostaly méně dotací. A to se jim samozřejmě nemůže líbit.
 
* Máte mezi starými státy EU nějakého spojence, nebo jsou jako jeden muž?
 
Nejsou jako jeden muž. Koncem ledna letím do Španělska. Zdá se nám, že by se Španělé mohli stát našimi spojenci. Těžko jimi budou Němci či Holanďani.
 
„V krajním případě je třeba uvažovat o vystoupení České republiky z Evropské unie.“ Jan Veleba, prezident Agrární komory
Zdroj: Plzeňský deník 12.1.2010