Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Společná zemědělská politika po roce 2013

09/12/09

Komisařka pro zemědělství, Mariann Fischer Boel (MFB)se přišla rozloučit na jednání prezidia COPA. Autor: Ing. Michal Pospíšil, zahraniční tajemník, Brusel , zdroj: www.asz.cz  

Společná zemědělská politika po roce 2013 – EU chystá plichtu

Komisařka pro zemědělství, Mariann Fischer Boel (MFB)se přišla rozloučit na jednání prezidia COPA. V krátkém sdělení nastínila, jak by měla vypadat budoucí společná zemědělská politika Evropské Unie po roce 2013.
Ve svém sdělení odmítla redukci této politiky jen na jeden pilíř. Stejně tak řekla, že je překonaná modulace a využití „Článku 68“ i když se ještě ani plně nerozběhl. Domnívá se, že po roce 2013 tato možnost nebude pokračovat.
MFB předpokládá, že systém intervenčních nástrojů zůstane zachován v současné podobě. Náklady na současný systém jsou ve srovnání s náklady před reformou v roce 2003 výrazně nižší. Vše se, ale bude odvíjet od dohody na jednání WTO, která se znovu rozběhla v plné síle.
MFB přiznává, že zejména pod tlakem českého předsednictví došlo k výraznému posunu v oblasti názorů rozdělení finančních prostředků v I. pilíři.
Komise již nyní připravuje návrh, který by měl uspokojit nároky nových členských států na spravedlivé rozdělení tzv. přímých plateb mezi jednotlivé členské státy. V útrobách Komise se připravuje návrh a několik alternativ.
Jedna z nich je jednotná platba na plochu v odhadované výši kolem 260 Eur/ha. Tento návrh bude určitě podroben procesu tvrdého vyjednávání. MFB naznačila i možné řešení v podobě přechodného období do roku 2020. Plichta by ale novým členským státům prodloužila období nespravedlnosti a bude obtížně přijatelná. Velmi bude záležet na diplomatických dovednostech, jak vše nakonec dopadne.
Budoucnost MFB vidí v navýšení finančních prostředků zejména v oblasti propagace. Propagace evropský potravin zejména ve velmi dynamicky rostoucích ekonomikách Číny, Indie a Ruska může pomoci evropskému zemědělství.
Také paní komisařka avizovala, že do II. pilíře společné zemědělské politiky nepřijdou žádné nové finanční prostředky. Bude nutné se zaměřit na lepší využití stávajících fondů, zejména pak v oblasti tzv. „Nových výzev“, to je v oblasti obnovitelných zdrojů energie, zabezpečení dostatku kvalitní vody v podpoře biodiverzity.
Časový rámec je velmi napjatý a to i proto, že spolurozhoduje Evropský parlament. V roce 2010 budou předloženy jak návrhy reformy společné zemědělské politiky, tak návrh rozpočtu.
Česká agrární diplomacie by měla být připravena s dostatkem argumentů, podložených tvrdými daty na základě kvalitních vědeckých studií.
Ing. Michal Pospíšil, zahraniční tajemník, Brusel
zdroj: www.asz.cz