Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Tisková zpráva Zemědělského svazu ČR

16/10/09
smf

Proč čeští zemědělci požadují pro rok 2010 vyšší dorovnání přímých plateb. Zdroj: www.zscr.cz
 

Tisková zpráva Zemědělského svazu ČR
Proč čeští zemědělci požadují pro rok 2010 vyšší dorovnání přímých plateb
 
 
Společná zemědělská politika Evropské unie není ve svých principech „společná“, ale je výrazně protekcionistická ve prospěch starých členských zemí EU-15. Přesvědčivým dokladem této skutečnosti jsou rozdíly v přímých platbách, hrazených z Evropského zemědělského garančního fondu, mezi zemědělci zemí EU-15 a českými zemědělci. Například v Německu dosáhnou v roce 2010 přímé platby úrovně 345 EUR/ha zem. půdy. V ČR dosáhnou jen 178 EUR/ha užité zem. půdy dle LPIS. Na ČR se ale vztahuje ustanovení Smlouvy o přistoupení, podle kterého lze z národních zdrojů v roce 2010 přímé platby dorovnat do 30 % celkové úrovně přímých plateb stanovených pro rok 2013, tzn. o 77 EUR/ha zem. půdy. V ČR by tak přímé platby mohly v roce 2010 dosáhnout úrovně 255 EUR/ha zem. půdy, tj. 74 % úrovně stanovené pro Německo.
 
 
Výpočet nároku na přímé platby v ČR pro rok 2010
 
    Přímé platby
 Ze zdrojů EU
 Z národ. zdrojů
        Celkem
        Poměr
 ČR         
         178
         do 77
       max. 255
         74 % 
 Porovnání se SRN
         345
              –
           345
        100 %
 
V návrhu státního rozpočtu a  jeho kapitoly 329 MZe je pro rok 2010 na předfinancování přímých plateb hrazených ze zdrojů EU rozpočtována částka 175 EUR/ha zem. půdy. Na národní doplňkové platby je ale rozpočtována částka pouhých 19 EUR/ha zem. půdy. Přímé platby celkem by představovaly částku 194 EUR/ha zem. půdy, tj. cca 56 % úrovně přímých plateb vyplácených zemědělcům v Německu.
 
Rozpočtované částky na přímé platby v ČR pro rok 2010
                                                                                                                    V EUR/ha zem. půdy                                                                 
   Přímé platby
   Ze zdrojů EU
 Z národ. zdrojů
       Celkem
        Poměr
 ČR
          175
            19
        194
         56 %
Porovnání se SRN
          345
              –
        345
        100 %
 
            Finanční a hospodářské krize se na českém zemědělství projevila hlubokým propadem cen, zejména mléka, obilí, řepky a masa (hovězího, vepřového, drůbežího). Zemědělští prvovýrobci prakticky prodělávají na všech tržních komoditách. Vzhledem k extrémně nízkým cenám za syrové kravské mléko je celý sektor mléčného skotu ve vážném ohrožení.   V ČR pokračuje rozevírání cenových nůžek. Spotřebitelské ceny potravin meziročně klesly na 97,6 %, ceny zemědělských výrobců ale klesly až na 71,4 %.  


 
            Čeští zemědělci usilují o to, aby Společná zemědělská politika EU výrazněji přispěla k vyvedení jejich podniků z finanční a hospodářské krize a aby dále neprohlubovala rozdíly mezi zemědělci starých zemí a nových zemí EU. Usilují o to, aby v roce 2010 nebyli znevýhodnění nižší úrovní přímých plateb na hektar zemědělské půdy oproti našim sousedům, např. německým zemědělcům. Proto požadují vyplacení národních doplňkových plateb (tzv. TOP UP) ve výši umožněné přístupovou smlouvou, tj. do výše 77 EUR – resp. cca 2000 Kč/ha zem. půdy, tj. celkem 7 mld. Kč, nikoliv pouze 1,75 mld. Kč jak je ve státním rozpočtu uvedeno. Tyto finanční prostředky jsou nutné k udržení konkurenceschopnosti českého zemědělství v rámci společného trhu EU.                                                                                   
 
Zemědělský svaz České republiky
13.10.2009    
       

Zařazeno v Zemědělství, ZS ČR